Hashmillioner trillede gennem vekselkontor


Arkivfoto

57 millioner kroner fra kriminalitet blev håndteret af et vekselkontor i København, og derfor skal den ansvarlige i fængsel.

Københavns Byret straffer fredag formiddag direktøren i foretagendet, Abbas Mohamad-Baker, med ubetinget fængsel i fire år for hæleri og forsøg på hæleri.

En del af beløbet stammede fra hashhandel, mens resten var fortjeneste på ukendte former for kriminalitet, har anklagemyndigheden hævdet, og byretten er blevet overbevist.

Den dømte vidste, at han havde med sorte penge at gøre, lyder konklusionen.

Den 56-årige ryster dog på hovedet, da han forlader retslokalet. Hans forsvarer, advokat Khuram Riaz Ahmed, oplyser, at dommen ankes til frifindelse.

Det var under efterforskningen af en stor hashsag i 2014, at politifolk diskret fulgte med og observerede, hvordan en mistænkt blev betjent hos Moneygroup Exchange på Nørrebrogade i København. Han fik 2,5 millioner kroner vekslet til euro.

Omstændighederne ved omvekslingen var ret usædvanlige, og siden hen konstaterede politiet, at der også var mystik omkring yderligere 54,5 millioner kroner. Også her var der tale om sorte penge, mener byretten.

Dommen er blot endnu én i rækken af afgørelser mod københavnske vekselkontorer, som har fungeret som uundværlige stoppesteder for kriminelle.

Senioranklager Andreas Christensen har ført sagen. Netop fængsel i fire år var hans oplæg til domsmandsretten, oplyser han.

Abbas Mohamad-Baker blev anholdt i februar 2016. Samtidig fandt betjente et godt stykke over en million kroner i diverse valuta, og disse penge er fredag blevet lagt i statskassen.

Ud over fængsel frakendes Abbas Mohamad-Baker retten til at drive erhvervsvirksomhed med valutaveksling.

/ritzau/