Dan Parks lejlighed udsat for hærværk


Hærværk mod Dan Parks hoveddør. Foto fra Dan Parks blog.

Den svenske kontroversielle kunstner Dan Park blev natten til onsdag udsat for groft hærværk. En eller flere gerningsmænd har tømt en brandslukker ind igennem Parks brevsprække og skrevet "Nassesvin" (Nazisvin, red.) på provokunstnerens entredør. Det skriver Dan Parks gallerist Henrik Rönnquist på sin Facebook profil:

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Dan Park skriver selv om episoden på sin blog:

- Grisfobiker roade sig med att spray på ytterdörren och spruta med pulversläckare genom brevlådan klockan halv fyra i natt. Jag tänkte bjuda på Gevalia kokkaffe men de var inte kvar i trappuppgången, skriver Dan Park om episoden på sin blog Tekst#http://lidlday.blogspot.dk/2015/09/grisfobiker-roade-sig-med-att-spray-pa.html

Dan Park har flere gange blevet lagt for had på grund af hans provokerende kunst. Kritikere mener at hans værker er racistiske. Derfor er han flere gange blevet overfaldet af, hvad han selv mener var venstreorienterede voldsmænd.

Den 1. januar om formiddagen blev han overfaldet på Nørrebro efter, at have fejret nytår på byggetomten på Jagtvej 69 i København, hvor Ungdomshuset tidligere lå.

Det nye år startede godt, blev angrebet af seks maskerede “anti-fascister” på Jagtvej, Nørrebro i København. Det er tilsyneladende ikke alle i Danmark, der kan lide min kunst, skrev svenskeren på Facebook.

Få uger senere blev Dan Park igen overfaldet i København. Han var på vej væk fra en koncert på spillestedet Mayhem på Nørrebro, da han blev overfaldet af flere sandsynligvis maskerede personer. Også denne gang blev han slået af overfaldsmændene.

Ifølge Dan Park blev han i modsætning til overfaldet nytårsdag, hvor han fik meget tydelige skader i ansigtet, udelukkende slået i baghovedet, så skaderne ikke ville være synlige på fotografier.

Dan Park er idømt seks måneders fængsel og en bøde på 60.000 kroner for at bryde den svenske lov om hetz imod en folkegruppe, hvilket svarer til den danske racismeparagraf.

I marts måned udstillede Trykkefrihedsselskabet Dan Parks kontroversielle billeder på en udstilling i en kælder på Østerbro. Det medførte en demonstration imod udstillingen. Demonstranterne mente at hans værker er racistiske.