Sverige: Advarselsskilte ved ‘racistisk’ kunst på museum


Disse to malerier er for ‘racistiske’ for det svenske publikum. Derfor har det svenske Moderna Museet i Malmø sat advarselsskilte op.

Et museum for morderne kunst i Malmø har sat advarselsskilte op ved nogle malerier som ifølge Moderna Museet kan opfattes racistisk.

Det skriver den svenske netavis Sydsvenskan

Museet afholder en udstilling med den svenske kunstner Nils Dardels  (1888-1943). To af hans værker, Svarta Diana og Huvudjägarens eftermiddag mener museet kan virke racistiske. Derfor er der sat et skilt op.


Advarselsskilt på Moderna Museet i Malmø

Advarselsskilt på Moderna Museet i Malmø

Det ene værk ved navn ’Sorte Diana’ forestiller jagtens gudinde, en sort kvinde, som befinder sig i en jungle. Ved værkets ene side sidder et advarselsskilt med teksten: ”Vi er opmærksomme på den stereotype fremstilling af Diana, og det er ikke en holdning Moderna Museet Malmö deler. Maleriet blev fremstillet i 1924, og selv om Nils Dardel med stor sikkerhed ikke var racist, så arbejdede han i en tid med andre værdigrundlag end dem vi har i dag.


Svarta Diana.

Svarta Diana.

Det andet værk hedder ’Hovedjægernes eftermiddag’ og forestiller en hovedjæger. Ved dette maleri har museet sat et skilt med teksten: "Vi er opmærksomme på den stereotype fremstilling af den blodtørstige vilde, og det er ikke en holdning som Moderne Museet Malmö deler.


Huvudjägarens eftermiddag