Perus parlament godkender nedskydning af narkofly


Narkofly skudt ned i den sydamerikanske jungle. Arkivfoto


Perus parlament har enstemmigt vedtaget en lov, der bemyndiger hæren til at skyde fly ned, som mistænkes for at smugle narkotika.

Like localeyes.dk på Facebook

For at loven skal være gyldig, skal den underskrives af præsident Ollanta Humala.

Hans regering meddelte tidligere på året, at den ville støtte forslaget, også selv om det kunne ødelægge et peruansk-amerikansk samarbejde om at bekæmpe narkosmugling.

– Bare i dag har der været to fly, sagde en af lovens ophavsmænd Carlos Tubino, da parlamentet stemte om forslaget torsdag.

Peru er verdens største kokainproducent ifølge det amerikanske udenrigsministerium, som skønner, at små fly i løbet af de første 10 måneder af 2014 transporterede 180 ton kokain ud af Peru.

Peru har haft stort besvær med at stoppe den kriminelle lufttrafik fra de coca-producerende regioner til distributører i Bolivia, som herfra smugler kokain videre til Brasilien, Europa og USA.

De peruanske myndigheder har sprængt adskillige startbaner i luften bare for at kunne konstatere, at de kort efter er blevet lappet og gjort funktionsdygtige igen.

De siger, at der ikke er meget at stille op over for de kriminelle, medmindre man får nogle skrappere magtbeføjelser. De kommer nu med tilladelsen til at skyde fly ned.

Belært af en tidligere tragisk erfaring havde USA opfordret Peru til ikke at ændre politik.

Det var i 2001, hvor et peruansk kampfly i samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste CIA, fejlagtigt beskød et fly med missionærer om bord. En amerikansk kvinde og hende spædbarn blev dræbt.

Det fik dengang Peru til at forbyde beskydning af fly.

/ritzau/Reuters