Tobaksgigant: Kæmp hårdere mod illegale smøger


Foto fra SKAT.

På trods af at der netop er beslaglagt 10 millioner illegale cigaretter i Aarhus Havn, opfordrer tobaksproducenten Philip Morris Danmark danske politikere til at gå hårdere ind i kampen mod den illegale handel.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

- Vi ved, at smugling ofte foregår ved at sende de ulovlige varer fra havn til havn, og hvis ikke myndighederne i transitlande som Danmark griber ind, får vi aldrig knægtet de kriminelle bander, siger Thomas Jepsen, kommunikationsansvarlig i PM Danmark.

Sagen fra Aarhus Havn er ikke enestående. Ved årsskiftet beslaglagde Skats toldere to fund på henholdsvis fem og otte millioner illegale cigaretter.

- Der er ikke nogen tvivl om, at toldmyndighederne i Danmark gør en fantastisk indsats. Men set i forhold til mange andre lande har vi ufattelig få ressourcer.

- Og jeg mener ikke, at vi har de nødvendige redskaber til at sætte ind efterfølgende, siger Thomas Jepsen.


Foto fra SKAT.

Han forklarer, at man i Frankrig lader tolderne køre sagen hele vejen til domstolene, mens man i Danmark overdrager sagerne til politiet.

Ifølge Thomas Jepsen er det et problem, at de, der har fulgt sagen hele vejen, ikke følger den til dørs.

- For de kriminelle bagmænd handler det hele om, hvad gevinsten er i forhold til risikoen. Lige nu er den i de kriminelles favør. Derfor bør man konkret se på straffen og antallet af domfældelser for cigaretsmugling, der er meget lavt i Danmark, siger han.

Ifølge en rapport fra revisionshuset KPMG fra maj var 1,8 procent af alle cigaretter røget i Danmark i 2014 illegale.

Samlet set betød det illegale cigaretsalg i 2014, at den danske statskasse gik glip af knap 160 millioner kroner i afgifter.

Men på EU-plan er tallet langt højere. Ifølge KPMG-rapporten var over 10 procent af det samlede cigaretforbrug i EU illegalt i 2014.

Men i sidste ende vil det ifølge Jepsen gavne os selv, at vi får fanget flere af de illegale laster, som kun er i transit i danske havne.

- Får vi stoppet de kriminelles indtægter for cigaretter, så stopper vi også de muligheder, de har for at udvide deres marked til også at omfatte Danmark. Det er jo ikke givet, at vi vil blive ved med kun at have to procents illegal handel her, siger han.

/ritzau/