Flere mænd bliver lamme efter fald på mountainbike


Arkivfoto

Danmarks to klinikker for rygmarvsskadede slår alarm, fordi flere af de patienter, de har i rehabilitering, er kommet galt af sted på mountainbike.

Det skriver Politiken lørdag.

Like localeyes.dk på Facebook

Oftest opstår brud på hvirvler i nakke eller ryg, når cyklens forhjul ryger i et hul, så rytteren fortsætter frem over styret og rammer underlaget med hovedet først, mens ryg og nakke trykkes voldsomt sammen.

Også neurokirurgen Morten Zebitz Steiness fra Aalborg Universitetshospital ser alt for mange midaldrende mænd på operationsbordet.

Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital kan dertil melde om en firdobling af antallet af MTB-skader siden 2008, skriver Politiken.

- Det er en voldsom stigning, som vi er nødt til at få bragt ned. Det ligner en slags epidemi, siger overlæge Rikke Hansen fra Vestdansk Center for rygmarvsskader i Viborg til Politiken.

Her har man alene i år har behandlet fem mænd, der er helt eller delvis lammet i arme og ben som følge af skader på den bløde rygmarv, der løber inde i rygmarvskanalen i hvirvelsøjlen.

Herudover kæmper de med manglende følesans, ingen føling med urinladning og tarmfunktion, påvirket seksualfunktion, forstyrret blodtryk og åndedrætsproblemer.

Friluftsrådet vil nu samle DGI, mountainbikeklubberne, Cyklistforbundet og brancheforeningen af cykelhandlere, for at de sammen med lægerne kan advare og oplyse den nye målgruppe af velbeslåede midaldrende mænd, skriver Politiken.

På Odense Universitetshospital regner man med, at 150 skal til behandling på skadestuerne på Fyn.

Hvis man ganger det op til hele landets befolkning, svarer det til, at lige under 3000 på landsplan vil få behov for en tur på hospitalet inden nytår på grund af MTB, skriver Politiken.

/ritzau/