Forskere: Mini-istid rammer Jorden allerede om 15 år


Kraftig snefald i Danmark i 2010.


11 år i træk med særdeles kolde vintre. Det scenarie kan ifølge solforskere fra Northumbria University i England blive en realitet i store dele af verden i perioden fra 2030 og cirka et årti frem, skriver The Telegraph.

Like localeyes.dk på Facebook

Det er kendt, at Solens aktivitet påvirker vejret på Jorden, og at det sker i en cyklus på mellem ti og 12 år. Men ved hjælp af ny teknologi og avancerede computermodeller er det lykkedes forskerne at forudsige Solens cyklus langt mere præcist.

Ifølge modellerne vil de flydende bevægelser inde i Solen arte sig på en sådan måde, at temperaturen på Jorden vil falde markant allerede om 15 år.

Solaktiviteten vil aftage med omkring 60 procent, fordi to strømninger inde i Solen vil neutralisere hinanden.

– I cyklussen mellem 2030 og 2040 vil de to bølger i hver sin halvkugle være et præcist spejl af hinanden. Deres interaktion vil forstyrre eller næsten ophæve hinanden.

– Vi forudsiger, at det vil føre til en maunder minimum (lille istid, red.), siger professor Valentina Zharkova.

Verden oplevede senest en mini-istid i det 17. århundrede, hvor blandt andet Europa havde meget kolde vintre fra 1645 og frem til 1715.

Europas floder frøs til is, og det samme gjorde flere farvande, hvilket den svenske hær i 1658 udnyttede til at gå over blandt andet Lillebælt og senere overraske den danske hær på Sjælland.

Danmark måtte på den baggrund senere afstå Skåne, Halland og Blekinge.

Så dramatisk bliver det ikke nødvendigvis i 2030. Men antallet af de såkaldte solpletter, som spiller ind på temperaturen på Jorden, vil være markant lavere, og det vil ifølge forskerne skabe tilstande, som vi ikke har set de seneste 370 år.

/ritzau/