Brug af isolation af indsatte eksploderer


Arkivfoto


Det politiske ønske om en hård kurs mod uro og uorden i fængslerne har medført en markant stigning i Kriminalforsorgens brug af strafceller.

Fra 2016 til 2017 er brugen af disciplinærstraffen, hvor indsatte isoleres i en celle, steget med 37 procent.

Det skriver Politiken på baggrund af tal fra Kriminalforsorgen.

En indsat kan blive sat i strafcelle, hvis vedkommende eksempelvis bliver taget med en ulovlig mobiltelefon, bryder rygeforbuddet, kommer med trusler eller en sur bemærkning.

Sidste år blev strafcelle brugt i 4085 tilfælde. Året før var det 2995 gange.

I 2016 var netop mobiltelefoner ifølge Kriminalforsorgen den hyppigste årsag til langvarig anbringelse i strafcelle.

Samtidig er der sket en voldsom stigning i anvendelse af strafcelle i 15 dage eller derover. Her var der syv sager i 2015, men 511 tilfælde sidste år.

Elna Søndergaard, juridisk rådgiver for Dignity – Dansk Institut mod Tortur – advarer om, at brugen af strafcelle bryder med FN’s Torturkomités anbefalinger.

– Isolation har utroligt alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for indsatte og virker ikke efter hensigten, siger hun til Ritzau.

Hun peger på, at selv korte anbringelser kan medføre mentale problemer og forklarer, at vores nabolande Norge og Sverige har afskaffet det.

Et udvalg under Kriminalforsorgen giver i den kommende uge et oplæg til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om disciplinærstraffe, skriver Politiken.

Her kan der ifølge direktør Thorkild Fogde være lagt op til ændringer på området.

Justitsministeren vil ifølge Politiken afvente Kriminalforsorgens orientering, før han udtaler sig om sagen.

I 2016 blev det fastlagt, at overtrædelse af forbud mod ulovlig besiddelse af mobiltelefon første gang straffes med 15 og ikke fem dage i strafcelle.

Retsordfører Peter Kofod Poulsen understreger over for Ritzau, at det er vigtigt, at der bliver slået ned over for indsatte, som forbryder sig mod reglerne.

– Vi har set nogle sager, hvor det har været et meget stort problem, at folk har haft adgang til mobiltelefoner. Så har vi vedtaget regler for at sørge for at holde det nede. Det ville være mærkeligt at indføre regler, hvis man ikke har tænkt sig at håndhæve det, siger han.

Men hos Dignity er holdningen, at politikerne er gået for langt.

– Vi bliver nødt til at se på de forskellige tilfælde. Vi hører, at indsatte ønsker at bruge mobiltelefoner til at kontakte børn og andre pårørende, siger Elna Søndergaard.

– Vi mener, at det er helt ude af proportioner at straffe de sager med 15 dage i isolation – og det er altså første gang, hammeren falder.

/ritzau/