Yummy: Bruger pis fra Roskilde Festival til at lave pilsner

På årets udgave af Roskilde Festival har organisationen Landbrug & Fødevarer etableret et projekt, som sandsynligvis får gæsterne til at spærre øjnene op, det kaldes 'Fra pis til pilsner'.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Projektet går i al sin enkelhed ud på, at man vil indsamle 100.000 liter urin, som skal bruges til at gøde en mark i Køge. Og det korn, som høstes fra marken, skal efter planen blive til en halv million liter øl.

Leif Nielsen er kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer, og han har stået i spidsen for projektet, som har været over et år i støbeskeen.

- Vi vil gerne vise, at man kan sætte tingene i omløb og genanvende dem. Det er vigtigt, at kunne tænke i mere bæredygtige løsninger, og det gør vi jo her, hvor vi gør noget affald til en ressource.

- Roskilde Festival har haft et problem med, at for mange mennesker tisser direkte ned i jorden, og vi har haft en løsning på, hvordan man kan bruge det til noget positivt, siger Leif Nielsen.

Jakob Magid er lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet. Han har arbejdet med netop jordbrugsmæssig anvendelse af menneskeurin, og han ser store perspektiver i projektet.

- Det er første gang, at man ser sådan et projekt i så stor skala. Det er helt vildt spændende, og jeg glæder mig til at følge det, siger han.

- Det er rigtig smart, at man gør det på Roskilde Festival, hvor man kan samle en masse urin. Hvis man skal gøre det andre steder, så vil man typisk skulle sortere det fra spildevandet, og det kan være meget omfattende.

Landbrug & Fødevarer forventer at have øllet klar til Roskilde Festival 2017. De kan ikke nå at have den klar til næste år, da urinen skal opbevares i knap et halvt år, før den kan bruges som gødning.

- Vi håber, at komme igen de næste par år, og det bliver jo fantastisk, når vi kan have øllet med herned. Så kan man for alvor føle, at man er en del af en større fortælling, siger Leif Nielsen.

Leif Nielsen fortæller, at reaktionen fra gæsterne har været overvejende positiv, selvom enkelte har rynket på næsen.

/ritzau/