Rigspolitiet: Proptrækker er ikke en ulovlig foldekniv


En proptrækker med en lille kniv beregnet til at skære det øverste folie af en vinflaske skal formentlig ikke betegnes som en ulovlig foldekniv. Arkivfoto

En proptrækker med en lille kniv beregnet til at skære det øverste folie af en vinflaske skal formentlig ikke betegnes som en ulovlig foldekniv.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det er i hvert fald vurderingen fra Rigspolitiet, der i anledning af den seneste tids debat om foldeknive har fået til opgave at udarbejde en udtalelse til Justitsministeriet om lovligheden af nogle konkrete knive.

I den forbindelse har Rigspolitiet undersøgt seks knive eller lignende, og det er her, proptrækkeren og et multiværktøj ser ud til at gå fri.

- I forhold til proptrækkeren har Rigspolitiet lagt vægt på, at knivbladet ikke umiddelbart fandtes at kunne foldes ud ved brug af en hånd, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Rigspolitiet har dog bemærket, at uanset om dette måtte have været tilfældet, kan det give anledning til tvivl, om en sådan genstand overhovedet skal betragtes som en kniv/foldekniv i våbenlovens forstand, lyder det videre.

Debatten om foldeknive fik nyt liv i sidste uge, da en forretningsindehaver på Fyn blev idømt en bøde på 100.000 kroner, fordi 44 knive, der var til salg i hans butik, var ulovlige.

Problemet med knivene, der blev solgt i Tommerup Jagt & Fiskeri, var, at de kan åbnes med én hånd, og det er ulovligt efter våbenbekendtgørelsen.

En dom i Østre Landsret har tidligere slået fast, at forbuddet gælder uanset knivens størrelse, eller om den er beregnet til at åbne med én hånd. Hvis det er muligt at åbne den med én hånd, er den forbudt.

Justitsministeriet har nu bedt Rigspolitiet og Rigsadvokaten om snarest muligt at afgive en fælles indstilling til Justitsministeriet om, hvordan forbuddet mod foldeknive, der kan betjenes med en hånd, kan præciseres.

- Der er indtil videre ikke ændringer i den måde, politiet håndterer sager om eventuelle ulovlige knive på.

- Man kan for eksempel stadig blive sigtet for besiddelse af sådanne ulovlige knive, og der er ikke indført en frit lejde-ordning eller lignende, fastslår Rigspolitiet.

/ritzau/