Tidligere PET-chefer langer ud efter justitsministeren


Arkivfoto

Tidligere PET-chefer beskylder nu justitsminister Mette Frederiksen (S) for at gå for langt med at videregive informationer fra fortrolige drøftelser med Politiets Efterretningstjeneste, PET, i sagen om bevogtningen af synagogen i København.

Det skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Det sker, efter at ministeren i sidste uge under et pressemøde antydede, at PET havde tegnet et forkert billede over for regeringen i sagen om bevogtningen ved synagogen 14. februar i timerne efter skudangrebet.

Få timer før pressemødet blev det annonceret, at PET-chef Jens Madsen måtte gå af.

Ifølge tidligere operativ chef i PET Frank Jensen gik Frederiksen over stregen i forhold til, hvad en mininister må sige om PET.

- Det er rigtig dårlig stil, for hun sætter i realiteten Jens Madsen skakmat. Han må jo ikke udtale sig om sagen og kan derfor ikke korrigere billedet, hvis han mener, at hun ikke har talt sandt, siger Frank Jensen til Jyllands-Posten.

Frank Jensen var operativ chef i PET indtil for fire år siden, og han bakkes op af Hans Jørgen Bonnichsen, som også er tidligere operativ chef i PET.

Ifølge ham levner Mette Frederiksen ikke Jens Madsen en "jordisk chance" for at tage til genmæle, da han i så fald vil bryde sin tavshedspligt.

Professor Søren Højgaard Mørup ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet vurderer, at ministeren ikke har overtrådt sin tavshedspligt.

Men hendes fremgangsmåde "harmonerer" ikke med principperne for "hensynsfuld personaleadministration", som er udviklet af Folketingets ombudsmand.

Tirsdag skal statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i folketingssalen, hvor hun givetvis skal forklare sig over for oppositionen i sagen.

/ritzau/