Forskere: Kontroversiel boremetode udløser jordskælv


Arkivfoto. Vil Nordjylland blive plaget af daglige jordskælv, hvis det franske energiselskab Total og det danske, statsejede Nordsøfonden begynder at udvide skifergas med fracking i Vendsyssel i Nordjylland.


Der er sket en eksplosiv stigning i antallet af jordskælv i den amerikanske delstat Oklahoma, og nu peger en forskergruppe på, at en kontroversiel boremetode efter olie og gas formentlig er synderen.

Geologer har således fundet markante tegn på, at såkaldt fracking er skyld i en øget seismisk aktivitet i undergrunden.

I Oklahoma bliver der hver dag registreret jordskælv med en styrke på over tre.

Sidste år blev delstaten ramt af 585 jordskælv på denne styrke eller højere. Det tal var i 2013 på 109 skælv, og før 2008 blev der kun registreret mindre end to om året, oplyser Oklahomas geologiske tjeneste (OGS).

Det er “meget sandsynligt, at størstedelen af jordskælvene” bliver udløst af den omstridte boreform benyttet af olie- og gasindustrien, meddeler OGS, der samtidig forbereder indbyggerne på, at et “omfattende jordskælv” kan ramme delstaten.

Fracking, eller hydraulisk frakturering, er navnet på den heftigt debatterede metode, der anvendes til blandt andet at udvinde skifergas. Det sker ved at sprøjte en blanding af vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at frigøre gassen fra skiferlagene.

Den voldsomme stigning i antallet af skælv i Oklahoma har placeret delstaten i centrum for den nationale diskussion om, hvorvidt fracking kan beskyldes for at være skyld i flere rystelser fra undergrunden.

Ifølge rapporten fra OGS er der en klar sammenhæng mellem stigningen i brugen af fracking og den seismiske aktivitet.

Oklahomas olie- og gassammenslutning (Okoga) har i kølvandet på rapportens konklusioner meddelt, at der fortsat er brug for undersøgelser, for at kunne slå sammenhængen fast.

– Det er muligt, at der er en sammenhæng mellem jordskælv og spildevandsbrøndene, men vi ved stadig ikke nok om, hvordan indsprøjtningen af vandet påvirker Oklahomas underjordiske brister, siger Okogas præsident, Chad Warmington.

/ritzau/Reuters