Vagtcentral: Stressede nordjyske sygeplejersker bryder sammen på jobbet


Vagtcentralen sender ambulancer og akutbiler til syge og ulykkesramte mennesker i Nordjylland, fx til denne alvorlige ulykke, hvor en personbil kørte frontalt ind i en taxa-bus i Dronninglund i august 2014.


Sygeplejerskerne, der passer telefonerne på den vagtcentral, der sender ambulancer og akutbiler ud til akut syge og ulykkesramte patienter i Nordjylland, er så stressede, at flere er brudt sammen under deres vagt.

Det skriver Avisen.dk.

Der meldes om sygeplejersker, der er besvimet af udmattelse under vagten, og som hyppigt oplever at blive kaldt på job på fridage. Det fremgår af påbud fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået indsigt i.

– Medarbejdere udtrykker i denne sammenhæng bekymring for aktuel udbrændthed i personalegruppen samt bekymring for både kollegers og egen ve og vel på kort og på langt sigt, står der i påbuddet ifølge Avisen.dk.

Presset på personalet rammer også borgerne, der ringer på akuttelefonerne, lyder det fra de ansatte.

– Vi er sommetider så psykisk belastede, at det går ud over borgerne, siger Mai-Britt Kristiansen, der er sygeplejerske og tillidsmand på vagtcentralen i Nordjylland, til Avisen.dk.

Arbejdstilsynet beskriver blandt andet i påbuddet, hvordan en ansat gennem en periode har intensiveret arbejdet og taget meget overarbejde, hvorefter hun besvimer i vagtcentralen under et opkald.

Centralen med akuttelefonen er ramt af mange sygemeldinger, og det giver en del overarbejde for de andre, konkluderer tilsynsteamet.

Arbejdstilsynet har pålagt sygehuset at nedbringe både arbejdsmængden og tidspresset.

Men selvom påbuddet faldt allerede i sommeren 2014, er der intet sket siden, lyder det fra Mai-Britt Kristiansen. Hun fortæller, at der blev lavet en handleplan. Men den er kun delvist iværksat, og det mærkes på medarbejderne, lyder det.

Vagtcentralens chef Jan Lindberg er ærgerlig over, at hans afdeling har fået et påbud, men han mener, at arbejdsmiljøet er blevet bedre.

– Vi har gjort, hvad vi skulle ifølge påbuddet, siger Jan Lindberg til Avisen.dk.

Region Nordjylland er kun en af mange arbejdspladser i sundhedssystemet, der har fået et påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Netop nu har fire danske sygehuse røde smileys, og 41 afdelinger har gule smileys for et problematisk arbejdsmiljø.

/ritzau/