Politiet bekræfter terror-gerningsmands identitet


Privatfoto

Tre dage efter, at de første skud blev affyret ved Krudttønden på Østerbro, bekræfter politiet, at den formodede gerningsmand til terrorangrebene i København er Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Flere medier erfarede allerede søndag den mistænktes identitet, men politiet bekræfter den altså først tirsdag aften.

Den 22-årige danskfødte palæstinenser fra Mjølnerparken i København blev løsladt fra fængslet kun to uger før angrebene ved Krudttønden og ved synagogen på Krystalgade i de indre København.

Han havde siddet i fængsel for et groft knivoverfald, hvor han umotiveret stak en mand i låret i et S-tog.

Kriminalforsorgen har oplyst, at man "havde fokus" på den 22-årige mand på grund af hans ekstremistiske holdninger.

I fængslet udtrykte han ønske om at tage til Syrien og kæmpe med den ekstremistiske voldsbevægelse Islamisk Stat. De udmeldinger fik Kriminalforsorgen til at sætte ham på en liste med 39 navne på radikaliserede i de danske fængsler.

Dog havde PET ikke grund til at tro, at den nu afdøde 22-årige planlagde angreb. PET havde i øvrigt forud for angrebene ikke efterretninger om, at han planlagde angreb, har PET tidligere meldt ud.

På sit terror-togt i weekenden dræbte gerningsmanden først den 55-årige Finn Nørgaard ude foran Krudttønden, hvor der var et debatarrangement om ytringsfrihed og kunst.

Natten til søndag dræbte han en jødisk mand på 37 år, Dan Uzan, som holdt vagt foran synagogen på Krystalgade. I alt fem politifolk blev såret.

/ritzau/