Død attentatmand hyldes af kendt salafist: Han er en helt


Her tv-optagelser fra tirsdag, hvor en gruppe unge mænd fjernede blomster og derefter bad for gerningsmanden på Svanevej, hvor han blev dræbt af politiet.


Efter en dramatisk weekend i København, hvor to uskyldige mennesker blev dræbt af den formodede gerningsmand 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, er det ikke alle, der har travlt med at tage afstand fra den nu afdøde mands handlinger.

LÆS OGSÅ: PET kendte formodet terrorist på forhånd
LÆS OGSÅ: TV: Blomster bliver fjernet i respekt for den politidræbte
For eksempel bliver han hyldet af dansk-bosniske Adnan Avdic, der selv var tiltalt og senere blev frikendt i sagen fra Glostrup i 2005, hvor fire mænd var tiltalt for at planlægge terror.

Det skete mandag aften på fransk tv:

– Den her mand havde et hjerte af guld. Som muslimer støtter vi ham. De store terrorister er dem, der fornærmede profeten. Det er de danske tegnere, der er ansvarlige for at opildne til terrorisme. De er
terrorister. Det var denne fyr ikke. Han var en helt, sagde Avdic til programmet “Le Petit Journal”.

LÆS OGSÅ: Mindehøjtidelighed for gerningsmand: Maskerede mænd fjerner blomster
Adnan Avdic er kendt for at komme med kontroversielle udtalelser. Han tilhører de såkaldte salafister, der er en mindre gruppe af yderliggående muslimer, der går ind for en streng fortolkning af islam og ønsker sharialovgivning.

Efter en terrorsag i Toulouse i 2011, hvor syv personer blev dræbt, gav han Frankrig skylden, fordi Frankrig havde soldater i Afghanistan.

Spørgsmålet om, hvorvidt det skal være strafbart at komme med positive ytringer om terrorister, er dukket op efter weekendens begivenheder.

Politiet i Østjylland undersøger blandt andet, om der kan rejses sigtelse mod en 26-årig mand fra Aarhus, der på Facebook hyldede den afdøde Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, mener, at det skal kunne straffes at ytre opbakning til den afdøde terrorist.

– Nogle af de udtalelser, jeg har set, er efter min opfattelse strafbare, da de kan tolkes som opfordring til at begå ny terror. Det skal der selvfølgelig slås ned på. Det er langt ude, at unge muslimer mener, at det her er i orden, sagde han forleden.

Udmeldingen kom, efter at en person, der kaldte sig Abdullah, sagde til TV 2, at “hvis man tegner profeten med en bombe, fortjener man at dø”.

/ritzau/