Belgisk eks-minister: Håbløshed skaber hellige krigere


Den amerikanske journalist James Foley blev halshugget af Islamisk Stat i august 2014. Bødlen viste sig efterfølgende at være en britisk statsborger, der nu går under navnet Jihad John.


Det er svært præcist at sige, hvorfor så mange unge belgiske muslimer rejser til Syrien for at blive hellige krigere.

LÆS OGSÅ: To terrorister dræbt efter ildkamp med politiet: Se privatoptagelser af aktionen
LÆS OGSÅ: Britisk IS-bøddel: Tidligere rapper nu kendt som Jihad John
Men fattigdom, mangel på arbejde og trøstesløse fremtidsudsigter kan være en forklaring på, at Belgien er storleverandør af unge muslimer til ekstremistiske bevægelser som Islamisk Stat.

Det mener den tidligere belgiske justitsminister Laurette Onkelinx.

– Fortvivlelse er helt sikkert en af de vigtigste forklaringer, siger hun til tv-selskabet RTBF.

– Når du er fortvivlet, når du ikke har nogen fremtid, er du et meget lettere bytte for hadprædikanter, tilføjer hun.

Matthew Levitt fra det amerikanske Washington Institute har studeret fænomenet under flere besøg i Belgien.

– Vi har set Belgien være i centrum af begivenhederne i et godt stykke tid. Du kan se det bare ved at spadsere rundt i hovedstaden, siger han.

Bruxelles er mest kendt som hovedkvarter for EU, men man skal ikke bevæge sig ret langt væk fra EU-institutionernes perfekte glas- og stålbygninger, før en anden virkelighed dukker op.

I forstaden Molenbeek dominerer nedlagte industribygninger og nedslidte huse. Ledigheden blandt unge mellem 18 og 25 år er helt oppe i nærheden af 50 procent.

Og det er blandt andet i de fattige kvarterer af Bruxelles, at frøene til vrede og had bliver sået, mener tidligere justitsminister Laurette Onkelinx.

Blandt de industrialiserede lande har Belgien ifølge OECD en af de højeste andele af unge, som ikke er i arbejde, under uddannelse eller i praktik.

I forhold til befolkningens størrelse har Belgien rekord i antallet af “Syrien-krigere”, og i faktiske tal er Belgien nummer tre efter langt større lande som Storbritannien og Frankrig.

Næsten 300 personer med belgisk pas menes fra slutningen af 2011 til december 2013 at være rejst til Syrien for at kæmpe side om side med jihadister ifølge International Centre for the Study of Radicalisation.

Aktuelt menes 170 belgiere at være i Syrien, skønner den belgiske regering. Andre 40 menes at være blevet dræbt i det borgerkrigsramte land.

/ritzau/Reuters