Rapport: Tre syriske landsbyer blev angrebet med klorgas


Arkivfoto

Tre syriske landsbyer blev sidste år udsat for et angreb med klorgas. Det fastslår en rapport fra Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, der har været på en såkaldt fact finding-mission i landet.

Like localeyes.dk på Facebook

Ifølge rapporten døde mindst 13 personer i angrebene, der sårede op mod 500 personer, skriver AFP, der har fået indsigt i rapportens indhold.

I FN har Sikkerhedsrådet tirsdag diskuteret rapporten på et lukket møde, hvor Storbritannien, USA og Frankrig på den ene side udtrykte bekymring over konklusionerne, mens Rusland, en mangeårig syrisk allieret, på den anden side afviste, at sagen var et emne for rådet.

USA's FN-ambassadør, Samantha Power, siger, at den seneste rapport er endnu et bevis på det syriske regimes brug af gas mod sin egen befolkning.

- Regimet skal have at vide, at det ikke er nok at ødelægge de allerede kendte kemiske våben; det skal stoppe med at kaste kemisk ladede eksplosiver mod civile, skriver hun på Twitter.

Selv om Power langer ud efter regimet, slår OPCW-rapporten ikke direkte fast, hvem der udførte angrebene fra april til august på landsbyerne Talmenese, Al Tamanah og Kafr Zita.

Men ifølge rapporten så eller hørte 32 vidner lyden af helikoptere, da bomberne ramte, og 29 vidner har berettet, at de kunne lugte klor.

- Kun regimet bruger helikoptere i Syrien, siger Samtantha Power.

Syrien oplyste ikke omverdenen om sit lager af klor, da landet som en del af en afvæbningsaftale i 2013 gik med til at lade sine kemiske våbenlagre ødelægge. Klor kan nemlig også benyttes til kommercielle formål.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, og oprørerne har flere gange beskyldt hinanden for at stå bag kemiske angreb i løbet af borgerkrigen, der de seneste fire år har kostet over 200.000 mennesker livet og sendt over en million syrere på flugt.

/ritzau/AFP