Farlig sygdom fundet hos bløde kæledyr


Sygdommen hedder VHD og er fundet i en kaninbesætning i Ringe på Fyn. Arkivfoto


Kaninejere skal være opmærksomme på et udbrud af en farlig sygdom blandt kaniner, oplyser Fødevarestyrelsen. Sygdommen er ifølge Fødevarestyrelsen ikke farlig for andre dyreracer eller mennesker.

Like localeyes.dk på Facebook

Sygdommen hedder VHD og er fundet i en kaninbesætning i Ringe på Fyn. Kaniner ramt af VHD, der er en virusinfektion, får typisk feber, bliver apatiske, får blødninger fra kropsåbninger og dør.

Advarslen fra Fødevarestyrelsen er hovedsageligt rettet imod kaninavlere og i mindre grad folk, der har kaniner som kæledyr.

– Helt grundlæggende er det ikke noget, vi har set smitte særlig meget i private hjem. Det kommer selvfølgelig an på deres adfærd med kaninen, oplyser specialkonsulent Torben Grubbe fra Fødevarestyrelsen.

– Hvis det er en kanin, man deltager meget med i udstillinger og konkurrencer, så har man en større risiko. Hvis kaninen står hjemme i lejligheden, er det næsten usandsynligt, at kaninen bliver ramt.

Virussen smitter gennem direkte kontakt mellem kaniner, men kan også smitte gennem vand, foder eller afføring.

Det er Fødevarestyrelsens anbefaling, at smittede kaniner aflives, ligesom personer, der har kaniner, ikke skal komme i nærheden af smittede kaniner.

Derudover opfordrer Fødevarestyrelsen til, at personer, der har smittede kaniner, ikke rører ved fremmede kaniner, medmindre man grundigt har vasket hænder og skiftet tøj.

Det er muligt at få vaccineret kaniner mod VHD, hvis man kontakter sin praktiserende dyrlæge.

Fødevarestyrelsen oplyser, at vilde kaniner flere gange tidligere har vist sig at være smittekilden til udbrud af VHD i Danmark. Virussen var senest i Danmark i 2011.

/ritzau/