Folkestyre: Udvalg skal hjælpe ministre til ikke at lyve


Foto er billedmanipuleret.

Regeringen vil snart nedsætte et udvalg med den tidligere højesteretspræsident Børge Dahl i spidsen. Udvalget skal forhindre såkaldte politiske nødløgne i at brede sig i fremtiden.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det skriver Politiken.

Ifølge avisens oplysninger skal udvalget bestå af fem personer, der foruden Børge Dahl bliver to sagkyndige eksperter på professorniveau og to folketingsmedlemmer fra hver sin fløj af Folketinget.

Regeringen nedsætter udvalget i kølvandet på sagen om den såkaldte nødløgn, der handlede om begrundelsen for, at Folketingets retsudvalg aflyste en studietur til Christiania.

Udvalgets opgave bliver at komme med en løsning, der sikrer, at "ministre skal give korrekte og fyldestgørende oplysninger til Folketinget", skriver Politiken.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) mødes onsdag morgen med Folketingets retsordførere om det kommende udvalg, som blev sat i støbeskeen under hendes forgænger på posten, Karen Hækkerup.

Karen Hækkerups forgænger på den fremtrædende post, Morten Bødskov (S), blev selv fældet af nødløgnen og måtte forlade stillingen.

Med baggrund i en undersøgelse fra Kammeradvokaten valgte Karen Hækkerup efterfølgende at fyre den daværende departementschef, Anne Kristine Axelsson.

Men i en efterfølgende tjenestemandssag blev hun og afdelingschef Jens-Christian Bülow frikendt, da der ifølge den tidligere højesteretsdommer Per Sørensen, som var lederen af de tjenstlige forhør, var tale om en "forklarlig og undskyldelig nødløgn", da det på daværende tidspunkt ikke var muligt at give den reelle begrundelse for aflysning.

Den reelle begrundelse var som bekendt, at der ifølge Politiets Efterretningstjeneste var en trussel mod retsudvalgets medlemmer.

Det er netop blåstemplingen af nødløgnen, som samtlige af Folketingets partier har protesteret over, der nu fører til nedsættelsen af det nye udvalg, erfarer Politiken.

/ritzau/