Kina vil lande køretøj på Mars i 2020


Arkivfoto

Kinesiske rumforskere er i gang med at planlægge en mission til planeten Mars, der indebærer, at et køretøj skal udforske planetens overflade "omkring 2020", oplyser statslige medier tirsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Dermed gør Kina endnu et forsøg på at nå den røde planet, efter at et forsøg i 2011 mislykkedes.

Kina har et ambitiøst rumprogram, der forsøger at indhente det forspring, som USA og Europa har inden for rumforskningen. Regeringen har afsat milliarder af dollar til formålet.

Kinas regering har endnu ikke officielt meldt ud, at turen igen går til Mars, men ifølge forskere fra Kinas rumfartsorganisation er den "indledende research" begyndt.

- Vi planlægger at gennemføre Mars-missionen omkring 2020, hvilket vil indebære at sende en rumsonde i kredsløb og efterfølgende lande på Mars og udforske planeten, siger Peng Tao, rumforsker ved Kinas Rumteknologiske Institut ifølge avisen China Daily.

Kinas seneste rumforskning har fokuseret på at udforske Månen. Landets første månekøretøj "Jadekaninen" blev sendt af sted sidste år, men har siden været ramt af tekniske problemer og kommer ikke hjem igen.

USA har med succes landet to køretøjer på Mars og Indien har sendt en satellit i kredsløb om den røde planet i september. Rusland og Det Europæiske Rumagentur, ESA, har også tidligere sendt missioner mod Mars.

Kinas første forsøg på at sende en satellit i kredsløb om Mars mislykkedes i 2011, da raketten, der skulle fragte satellitten ud i rummet, ikke engang nåede ud af Jordens atmosfære.

En opgradering af Kinas rumprogram har høj prioritet hos præsident Xi Jinping, der har sagt, at Kina skal etablere sig som en supermagt i rummet.

/ritzau/AFP