Mystisk rigmand: Betaler 130 millioner for historisk ur

Det vejer mere end et halvt kilo, består af 900 dele, og så kan det 24 andre ting end blot at vise, hvad klokken er, og tirsdag blev det solgt for 130 millioner kroner til en anonym rigmand.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det er et guldur fremstillet af schweizeren Patek Philippe, og auktionen tirsdag gjorde det til verdens dyreste ur. Det blev solgt for hele 21,3 millioner dollar på en auktion i Schweiz, i danske kroner svarer det til knap 130 millioner.

Uret betegnes som det mest avancerede af sin slags, der ikke er bygget ved hjælp af computerteknologi.

Det har fået navn efter sin første ejer, bankmanden Henry Graves, der bestilte det i 1925. Men på grund af de mange særlige detaljer og indbyggede funktioner tog det Patek Philippe fem år at samle det.

Det var ventet, at "Henry Graves Supercomplication", som uret kaldes, ville indbringe 15 millioner dollar på Sotheby's-auktionen i Geneve, men der var kamp om at få fingrene i det, så prisen altså endte markant højere.

Den anonyme køber kommer i alt til at betale 24 millioner dollar, når man indregner kommission til auktionshuset.

Urets mange funktioner er bemærkelsesværdige. Foruden at vise klokken er der blandt andet mulighed for at blive klogere på månens faser, eller hvornår der er solopgang og -nedgang.

Det indeholder også en illustration af nattehimlen over New York, som den ser ud fra den lejlighed, hvor Henry Graves i sin tid levede.

Det har været under hammeren én gang tidligere, da det røg for 11 millioner dollar på en auktion i New York i 1999.

Ifølge BBC blev uret sidst trukket op i 1969 - og det virker stadig.

/ritzau/AFP