Stop efterårsferiens tricktyve: Gode råd fra politiet


Arkivfoto


Efterårsferien betyder tid til at holde fri – og når mange mennesker mødes for at hygge sig i byernes shoppingcentre og cafeer, er der gode vilkår for tricktyvene. Men du kan heldigvis selv være med til at gøre noget, for et møde med en tricktyv står nok ikke øverst på ønskesedlen hos særlig mange. Hvis du får afluret din pinkode eller stjålet din pung, kan det betyde, at du skal jage rundt i efterårsferien og bestille for eksempel nyt kørekort og sygesikringsbevis – og spærre hævekort og fortælle den ene og den anden, at du har fået nyt kontonummer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

“Du kan selv være med til forebygge tricktyveri, og vi har samlet en række gode råd om det. Det er vigtigt at være ekstra opmærksom ved for eksempel hæveautomater, i supermarkeder, i vejkanten og på rastepladser – men faktisk også, når du er hjemme hos dig selv. Og ring til Politiet hurtigst muligt, hvis du bliver udsat for tricktyveri. Hvis vi overhovet kan, så rykker vi hurtigt ud og gør, hvad vi kan for at snuppe dem”, fortæller politiinspektør i Sydøstjyllands Politi, Frits Villy Kjeldsen.

Tricktyvene forsøger typisk at forvirre dig og aflede din opmærksomhed. De arbejder næsten altid sammen i grupper – også selvom du slet ikke ser dem sammen.

Hvad kan tricktyvene finde på – og hvad skal du gøre?

Vi har samlet de mest klassiske arbejdsmetoder, som tricktyvene bruger – og vores råd til hvordan du forebygger, at det går ud over dig næste gang.

Ved hæveautomaten

Du er ved at hæve penge, og før du er færdig, peger en venlig mand på en 100 kr. seddel, som han siger, du har tabt. Du samler sedlen op, tager dine penge og dit Dankort og forlader stedet. I virkeligheden har gerningsmanden afluret din pinkode, og mens du samlede pengesedlen op, byttede en anden gerningsmand dit Dankort ud med et Dankort i samme farve. Gerningsmændene hæver herefter hurtigt penge på din konto – inden du opdager, at du er blevet snydt og kan spærre kortet.

Råd: Sørg for, at ingen kan se med, når du taster pinkoden til dit Dankort. Det er ikke uhøfligt at bede andre om at holde afstand. Det er bare sund fornuft. Lad dig ikke forvirre af en person, der kontakter dig, mens du hæver penge. Kontroller, at det er dit eget Dankort, du tager med fra hæveautomaten.

I supermarkedet

Du har handlet i et supermarked, og du har betalt med dit Dankort. Da du kommer ud til din bil bliver du kontaktet af en person, som breder et kort ud. Han spørger om vej til en adresse, og han gestikulerer og peger i retning væk fra bilen. Da du har vist ham vej, takker han og forlader stedet. I virkeligheden er din pinkode blevet afluret i supermarkedet. Gerningsmanden var opmærksom på, hvor du gjorde af Dankortet. Mens du er optaget af at vise vej, stjæler en anden gerningsmand din pung eller taske med Dankortet. Herefter bliver der hurtigt foretaget hævninger.

Råd: Sørg for, at ingen kan se med, når du taster koden til dit Dankort. Det er ikke uhøfligt at bede andre om at holde afstand. Det er bare sund fornuft. Lad dig ikke forvirre af en person, der breder et kort ud og spørger om vej. Lås bilen.

Gode tilbud i vejkanten, på rastepladser og lignende steder

Like localeyes.dk på Facebook

Du bliver kontaktet af en person, som meget insisterende vil have dig til at prøve for eksempel en guldkæde eller en ring. Flere personer støder til, og der skabes en masse forvirring. I virkeligheden sker der det, at mens gerningsmanden hænger en kæde om din hals, stjæler han den du har på i forvejen. Du kan ved samme lejlighed blive udsat for lommetyveri eller for tyveri fra din bil. “Guldsmykkerne” er i øvrigt falske og har ingen værdi.

Råd: Køb aldrig “smykker” i vejkanten, rastepladser eller andre steder af den karakter. Vær kontant i din afvisning af, at du ikke vil prøve smykkerne.

Når du er hjemme

En eller flere personer henvender sig ved din gadedør og spørger om vej eller beder om et glas vand. Personen kan for eksempel også udgive sig for at være hjemmehjælper eller håndværker. Du kender ikke personen, men vedkommende insisterer på at komme ind i boligen. I virkeligheden sker der det, at personen ønsker at narre dig til at give sig adgang til boligen. Når personen først er i boligen, bliver der stjålet fra skuffer og skabe.

Råd: Luk ikke nogen, du ikke kender, ind i din bolig. Bed eventuelt om legitimation. Lav aftaler med håndværkere, hjemmehjælpere og andre om, hvornår de kommer.