Kina-mafia beskyldes for at oppiske vold i Hongkong


Arkivfoto

Politiet i Hongkong har anholdt flere formodede kriminelle, som menes at have deltaget i angreb på demonstranter i den tidligere britiske kronkoloni.

I alt er 19 mænd anholdt efter fredagens sammenstød, oplyser politiet. Af disse skal otte have tilknytning til de Kinas organiserede kriminelle organisationer, der er kendt under navnet triaderne.

Demokratiforkæmpere i byen hævder, at myndighederne har betalt kriminelle for at fremprovokere slagsmål.

- Regeringen og politiet lukker øjnene for voldelige handlinger udført af triaderne mod fredelige Occupy-demonstranter, hedder det i en udtalelse fra sammenslutningen af studerende i Hongkong.

Politiet afviser beskyldningerne og nævner, at seks af fredagens tilskadekomne var politifolk.

Der har også været talt om, at moddemonstrationerne føres an af lokale forretningsfolk, der er trætte af at miste omsætning på grund af urolighederne, der blandt andet har medført afspærring af mange forretningsgader.

Hongkongs leder, Leung Chun-ying, har sagt, at myndighederne er parate til at føre drøftelser med demonstranterne.

Men sammenstødene mellem forkæmpere for mere demokrati og demonstranter, der er loyale over for det kommunistiske styre i Kinas hovedstad, Beijing, eller bare er trætte af protesterne, har fået lederne af demonstrationerne til at aflyse de planlagte samtaler med bystyret.

Også menneskerettighedsorganisationen Amnesty International beskylder politiet i byen for at forholde sig passive og vende det blinde øje til, da aktivisterne blev angrebet.

Lørdag morgen lokal tid er der meldinger om nye sammenstød, og det øger bekymringen for, at de værste uroligheder i den kinesisk-kontrollerede by i årtier kan tage en drejning i retning af mere vold, skriver Reuters.

/ritzau/Reuters