16 mænd nægter organiseret hashsalg på Christiania


13 marts 2014. Politiaktion mod den organiseret hashhandel i Pusherstreet

Fire mænd erkender et mindre hashsalg på Christiania, men alle 16 mænd på anklagebænken nægter et stort og organiseret hashsalg, efter at senioranklager Laura Birch havde læst anklagerne mod mændene højt ved Retten på Frederiksberg mandag.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

De 16 tiltalte mænd i den såkaldte sag tre i et større Christiania-kompleks sidder på fire rækker med fire tiltalte plus forsvarsadvokater ved deres side på hver række. Tilhørerpladserne er også godt fyldt op, og seks betjente er tilstede.

Københavns Byret har lånt lokaler ved Retten på Frederiksberg, da to andre store sager om hashsalg på Christiania også begynder mandag.

LÆS OGSÅ: 80 anholdte i kæmpe politiaktion mod hashmarked
En 49-årig mand, som er blandt de 16 tiltalte i sag tre, er tidligere dømt for hashsalg på Christiania. Han er tiltalt for salg af 479 kilo hash i en bod på Christiania, som politiet har døbt 1b. De 479 er det største kvantum i sag tre.

I anklageskriftet er den 49-årige mand den eneste af de 16 tiltalte, der betegnes som "overordnet leder".

LÆS OGSÅ: Politimand anholdt i stor hashsag
I mange af boderne er der ifølge anklageskriftet solgt mindst et kilo hash om dagen. Flere af de tiltalte er også anklaget for at sælge på såkaldte "aktionsdage", hvor pusherne tilsyneladende var enige om kun at holde ganske få boder åbne.

Aktionsdagene viser ifølge politiet, at hashhandlen har været organiseret. Sagen mod de 16 mænd er blot en enkelt ud af seks sager med sammenlagt 77 tiltalte, som ifølge anklagemyndigheden skal ses som én samlet sag.

I alt kan udgifterne til forsvarsadvokater, ifølge Ritzaus beregninger, løbe op i omkring 45 millioner kroner for de seks sager.

LÆS OGSÅ: En hær af betjente ved byretten i København
Salget er ifølge anklagemyndigheden sket i flere forskellige perioder fra 2012 og frem til 13. marts 2014, hvor politiet slog til i aktion "Nordlys". Aktionen er den største aktion nogensinde mod organiseret kriminalitet på Christiania.

Politiet beslaglagde blandt andet hash og skunk for omkring 12,8 millioner kroner og joints for cirka en million kroner.

Efterforskningen op til politiaktionen blev udført i samarbejde mellem Københavns Politis Task Force Pusherstreet, politikredsens afdeling for organiseret kriminalitet og den fælles sjællandske bandeenhed Task Force Øst.

/ritzau/