Dansker åbner munden i Danmarks største hackersag


Arkivfoto

Danmarkshistoriens største og mest alvorlige hackersag er mødt med en mur af tavshed fra to hovedmistænkte mænd.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

En dansk mand på 21 år har hverken sagt noget til politiet eller under grundlovsforhøret efter anholdelsen, men nu vil han åbne munden og forklare sig, når retssagen begynder ved Retten på Frederiksberg tirsdag.

- Jeg har rådet ham til ikke at afgive forklaring før sagen kom for retten. Det gør den nu, og derfor vil han gerne udtale sig, siger den 21-åriges advokat, Michael Juul Eriksen, til Ritzau.

Den svenske it-ekspert Gottfrid Svartholm Warg og hans danske kammerat er oppe imod alvorlige anklager.

De er tiltalt for at have fremkaldt omfattende forstyrrelse af informationssystemer, at have skaffet sig oplysninger om erhvervshemmeligheder og groft hærværk. Alle tre anklager har en strafferamme på op til seks års fængsel.

- Vi er på jomfruelig jord, fordi der intet er i Danmarks retshistorie, der tilnærmelsesvis ligner den her sag i omfang, siger vicestatsadvokat Anders Riisager til Ritzau, der sammen med senioranklager Maria Cingari fra Københavns Politi fører sagen mod de to mænd.

Danskeren opfordrede ifølge anklagen den 29-årige Warg fra omkring 13. februar 2012 til at hacke sig ind i politiets systemer og gav ham oplysninger om politiets it-systemer samt brugernavne til CSC's informationssystem - herunder brugernavnene på flere ansatte i politiet.

Det skete angiveligt i en chat mellem to personer, der kaldte sig henholdsvis "Advanced Persistent Terrorist Threat" og "My Evil Twin". Politiet mener, at danskeren er den første, og Warg den anden.

Ifølge anklageskriftet lykkedes det omkring 7. april at trænge ind CSC's system. Derefter kopierede de frem til 30. august stærkt personfølsomme oplysninger fra blandt andet kriminalregistret, kørekortregistret, Schengen Informationssystem og cpr-registret.

17 vidner skal belyse sagen i retten, og de fleste er indkaldt af anklagemyndigheden.

- Ingen har fysisk set de tiltalte betjene computeren og trykke på den og den knap, så det er tekniske eksperter, som skal vidne i sagen, siger vicestatsadvokat Anders Riisager.

Begge de tiltalte nægter sig skyldige. Warg har meget kort forklaret i et grundlovsforhør, at hans computer er blevet fjernstyret af andre hackere til at bryde ind hos CSC.

Den 21-årige dansker har siddet varetægtsfængslet i 17 måneder, når dommen forventes at falde i sagen 31. oktober.

/ritzau/