Storbritannien sælger fortsat våben til Rusland


Storbritannien sælger fortsat våben og militært udstyr til Rusland. Det viser en parlamentsrapport, som blev offentliggjort onsdag. Op til det havde premierminister David Cameron kritiseret Frankrig for at sælge våben til russerne.

Like localeyes.dk på Facebook

Cameron har opfordret EU til at indstille al salg af våben til Rusland, der beskyldes for at træne og bevæbne separatisterne i det østlige Ukraine. Mandag sagde den konservative premierminister, at briterne allerede har sat en stopper for eksport af våben til Rusland.

Men rapporten fortæller tilsyneladende en anden historie: Britiske virksomheder ligger fortsat inde med 251 gyldige licenser for salg af våben til Rusland for mindst 132 millioner pund eller cirka 1,4 milliarder kroner.

Tilladelserne omfatter ifølge rapporten våben og udstyr som præcisionsrifler til skarpskytter, ammunition, skudsikre veste, kommunikationsudstyr, natbriller og udstyr til kryptografi.

Kun 31 licenser er blevet trukket tilbage, siden den britiske regering i marts lovede, at den ville stoppe salget af militært udstyr til Rusland.

David Cameron har indtaget en kompromisløs holdning over for præsident Vladimir Putin i forbindelse med Ruslands støtte til de ukrainske oprørere og efter Malaysia Airlines-tragedien i sidste uge, der kostede 298 mennesker livet. Flyet blev angiveligt skudt ned af prorussiske separatister med et russisk-fremstillet missil.

Tirsdag gentog den franske regering, at den har tænkt sig at opfylde en aftale om at sælge to krigsskibe til Rusland. Cameron sagde i den forbindelse, at det ville være “utænkeligt” for Storbritannien at forsyne Rusland med den slags fartøjer og sagde, at intet europæisk land bør sælge våben til Rusland.

En talsmand for regeringen i London afviser, at våbenrestriktionerne er blevet opblødt, som rapporten tyder på.

– De fleste af de eksporttilladelser, som fortsat gælder for Rusland, er til kommerciel brug, men alle licenser er under overvejelse, siger talsmanden.

/ritzau/AFP