EU-lande til kamp mod Syrien-krigere


Flere lande i EU overvejer at indføre love, der skal forhindre borgere i at slutte sig til væbnede grupper i Syrien. Og danske politikere vil ikke afvise at følge efter, skriver Politiken.

Like localeyes.dk på Facebook

I Frankrig skal Nationalforsamlingen allerede i løbet af de kommende uger tage stilling til et lovforslag, som vil gøre det muligt for myndighederne at inddrage potentielle Syrien-krigeres pas i op til et halvt år.

Og i Storbritannien er det allerede nu muligt at konfiskere pas, hvis myndighederne mener, at der er risiko for, at udrejse kan være relateret til terror.

En hjemlig ekspert advarer dog de danske politikere mod at gå i de franske og engelske fodspor.

– Det er en menneskeret at rejse ud af sit land. Derfor skal der være nogle tungtvejende grunde i hvert enkelt tilfælde og nogle solide retssikkerhedsmekanismer, hvis man ønsker at gennemføre et så drastisk skridt i Danmark, siger Jacob Mchangama, direktør i den juridiske tænketank Justitia, til Politiken.

Hverken Venstre eller Socialdemokraterne vil dog afvise muligheden for at indføre en lov, der forbyder personer at rejse til Syrien for at deltage i krigen.

“Vi er åbne over for alt, der har en reel effekt”, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til Politiken, mens Socialdemokraternes retsordfører, Tine Bramsen, siger, at “alt, der bidrager til, at vi får sat en stopper for, at folk tager til Syrien, skal i spil”.

Over 2000 europæere menes at være draget til Syrien for at kæmpe, vurderede efterretningsvirksomheden The Soufan Group i juni. Samtidig vurderede den, at borgerkrigen i Syrien med stor sandsynlighed bliver “et arnested for en ny generation af terrorister.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) deltog i denne uge i et møde med kolleger fra otte andre EU-lande for at drøfte problemet med europæere, som vender radikaliserede tilbage fra krigen i Syrien. Emnet er på dagsordenen på et møde mellem samtlige EU’s justitsministre i oktober.

/ritzau/