Dom på 12 års fængsel: Havde amfetaminfabrik i sommerhus i Nordjylland

To hollandske mænd er idømt 12 års fængsel og udvisning for bestandigt for sammen med to andre mænd at ville fremstille knap 40 kilo amfetamin i et sommerhus i Nordjylland.

Dermed stadfæster Landsretten i Viborg tirsdag byrettens dom over den 38-årige Christianus Johannes Marianna Snoek og den 40-årige Willem Bastiaans van Asten. De to andre mænd i sagen havde ikke anket byrettens dom.

Politiet stormede et sommerhus i Egense nær Aalborg 6. oktober 2012, hvor fire mænd - tre hollændere og en dansker - opholdt sig. Man fandt 9,45 kilo amfetamin-olie, to liter svovlsyre, 18 liter metanol og 11 kilo koffein.

Materialerne skulle bruges til at fremstille, hvad der ville svare til 38,5 kilo amfetamin på gadeplan med henblik på videresalg.

De to dømte i landsretten og den 56-årige hollænder Jacobus Willebrordus Antonius van Poppel blev alle idømt 12 års fængsel ved Retten i Aalborg. Under hele sagen nægtede de sig skyldige og forklarede, at de var på en herretur til Danmark.

Ved byretten blev danskeren Jesper Ketil Røeboe Møller også idømt 12 års fængsel i samme sag. Han ankede ikke dommen. Hos Jesper Ketil Røeboe Møller fandt politiet 6500 Euro, der blev konfiskeret, samt en ældre hollandsk BMW.

Dagen inden anholdelsen lavede hollandsk politi en ransagning af de tre hollænderes bopæle i Amsterdam. Her fandt man forskelligt grej til fremstilling af amfetamin. Amfetamin-olien blev opbevaret i hvidvinsflasker, der var blevet proppet om og belagt med ny forsegling.

Hvidvinsflaskerne blev fundet i sommerhuset. Hos den enes far i Holland fandt man den maskine, de havde brugt til om-propning.

Hvis politiet ikke havde grebet ind, og hvis stoffet var blevet solgt i små portioner på gadeplan, ville det kunne have givet kriminelle en omsætning på adskillige millioner kroner.

De 38 kilo amfetamin ville være så rent, at de formentlig kunne fortyndes til 115 kilo. Solgt på gaden kan det indbringe op mod 12 millioner kroner, vurderede anklagemyndigheden i byretten.

/ritzau/