Norsk kystvagt stopper miljøaktion: Har bordet Greenpeace-skib


Norsk politi og kystvagten har fredag aften bordet Greenpeace-skibet Esperanza for at stoppe miljøorganisationens aktion mod boreplatformen Transocean Spitsbergens planlagte olieboring i Barentshavet. Det rapporterer nyhedsbureauet NTB.

LÆS OGSÅ: Tæt på Arktis: Greenpeace i aktion mod Statoil olieboringer
LÆS OGSÅ: Dansk aktivist taget af norsk politi: Fjernet fra boreplatform

Oplysningerne bekræftes af Greenpeace, der mener, at kystvagten trodser international lovgivning.

– I tæt på 90 timer har Greenpeace-aktivisterne udført en fredelig protest mod Statoils uansvarlige olieboringer i Arktis, der kan forårsage uoprettelig miljøskader. Efter protesten på platformen blokerede vores skib også for platformen på fuldstændig lovlig vis.

Det siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace, i en pressemeddelelse.

Like localeyes.dk på Facebook

– Det er uforståeligt, at de norske myndigheder griber ind på denne måde. Men vi har gjort det klart for hele verden, at Statoil – med den norske regerings tilladelse – er i færd med at begå en kæmpe fejltagelse, der kan ødelægge den arktiske natur, siger Jon Burgwald.

Ifølge Greenpeace gik politi og kystvagt om bord på skibet Esperanza fredag aften klokken 22:50. Skibet ligger uden for norsk territorium, og Greenpeace hævder derfor, at bordingen strider mod international søfartslovgivning.

Norske Statoil har fået godkendt planerne om at starte med at bore på verdens nordligste borested i Barentshavet, efter at Norge fredag afviste en appel fra Greenpeace om at stoppe projektet.

Greenpeace-aktivister gik tirsdag morgen om bord på olieplatformen i Barentshavet blot 25 kilometer fra Arktis for at hindre projektet, men lige meget hjalp det.

Over 125.000 personer har skrevet under på appellen fra Greenpeace om, at olieboringerne i Barentshavet skal opgives for at beskytte det arktiske miljø og den fredede Bjørneøen mod risiko for olieudslip. Norges miljøminister Tine Sundtoft ønskede ikke at modtage underskrifterne.

To danske Greenpeace-aktivister har deltaget i aktionen.

Ifølge amerikanske skøn kan Arktis indeholde 13 procent af verdens endnu uopdagede olie og omkring 30 procent af dets gas.

Aktivisterne mener, at olieudvindingen udgør en trussel mod naturreservatet omkring Bjørneøen. Den påstand afviser Statoil dog med henvisning til, at der er en meget lille risiko for olieudslip og en endnu mindre risiko for et eventuelt spild nær Bjørneøen, der er omkring 170 kilometer væk.

/ritzau/

Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq