Online Jihad: IS-merchandise hitter på nettet

Kunne du tænke dig en baseball cap eller en hættetrøje med IS-logo? Så kan du købe det på flere internetsider, hvor terror-merchandise tilsyneladende hitter, især blandt unge muslimer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Sådan lyder det i amerikanske medier fra flere terroreksperter, som advarer mod det de kalder ”online Jihad”, internetsider, hvor der bliver solgt terror-merchandise med IS-logoer.
 
Terroreksperterne advarer mod, at det er ved at blive et hit blandt unge muslimer, at gå rundt med hættetrøjer og kasketter med tekst og logoer til fordel for terrorgruppen Islamisk Stat.

Caps og pandebånd bærer slogans som “Mujahideen Around the World United We Stand”, “kamp for frihed indtil den sidste dråbe blod” og “vi står for ISIS.”
 
– Der er en informationskrig i gang, en kamp om at tiltrække unge vestlige muslimer til IS’s kamp for et kalifat. Mange af de penge, der bliver tjent på handlen med terror-merchandise (Khilafahstuff ) bliver brugt til, at købe våben, lyder det fra de amerikanske terroreksperter.
 
Der bliver solgt både caps, trøjer, flag og andet med IS-logoer på. Handlen foregår bl.a. med annoncer på Facebook, fx en Facebookside som drives af en jihad-sympatisør fra Toulouse i Frankrig og som reklamerer med produkter i høj kvalitet fremstillet for sande troende.
 
Facebook har tilkendegivet, at IS-propaganda eller anden terror virksomhed vil blive lukket øjeblikkeligt,
 
– Hos Facebook, har vi regler, der spærrer direkte opfordringer til had, angreb på private enkeltpersoner og grupper, samt fremme af terrorisme, lød det i juni måned fra Facebooks talsmand, Israel Hernandez til flere amerikanske medier.
 
Men lige så hurtigt som sider og annoncer fjerne synes nye at dukke op og handlen foregår også på fx Twitter og eBay, hvor man hurtigt kan finde sider med terror-merchandise.
 
Mange af de websteder, der sælger IS-merchandise kommer fra Indonesien, hvor der er en voksende støtte til Islamisk Stat og andre ekstremistiske terrorgrupper.

En indonesisk sælger, der kører “Al-Faruq islamiske Store” sælger fx sine produkter gennem Facebook og eBay.