Uden samtykke: Hjerner og hjerter fra norske børns brugt til forskning


Arkivfoto

De seneste 30 år har retsmedicinere brugt hjerner og hjerter fra omkring 700 norske børn til forskning. Men uden at få forældrenes samtykke. Det norske Folkehelseinstituttet, der svarer til Sundhedsstyrelsen, skal nu undersøge, om der er begået lovbrud, skriver avisen VG.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

- Vi har igangsat grundige undersøgelser for at afklare, om der er sket lovbrud, og hvilke korrigerende tiltag der eventuelt må iværksættes, siger divisionsdirektør ved Folkehelseinstituttet Bjørn Magne Eggen til VG.

Avisen har i løbet af to måneder gennemgået forskningsrapporter, licensansøgninger til forskning og andre skriftlige kilder samt interviewet en række personer, der har indgående kendskab til det retsmedicinske miljø i Norge.

Dokumentationen viser ifølge VG, at retsmedicinere har taget organer ud fra omkring 700 norske børn i alderen 0-3 år og brugt kropsdelene til forskning.

Forskerne mente ifølge VG, at det ville være for belastende for de pårørende at blive bedt om samtykke, og forældrene til børnene er derfor ikke blevet spurgt om lov til at bruge børnenes hjerter og hjerner til forskning.

Målet med forskningen har været at løse gåden omkring vuggedød.

Rettsmedisinsk Institutt blev i 2011 en del af Folkehelseinstituttet, der nu midlertidigt har stoppet al forskning fra obduktionsafdelingen, mens man undersøger, om der er begået lovbrud.

Folkehelseinstituttets divisionsdirektør siger til VG, at der ikke var nogen klar lovgivning på området, da den såkaldte biobank blev etableret for 30 år siden.

Bjørn Magne Eggen siger endvidere, at Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK), har godkendt alle forskningsprojekter og givet dispensation for kravet om forældrenes samtykke.

/ritzau/NTB

Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq