Gigantbøde: General Motors var vidende om livsfarlige fejl i årevis

Fredag idømte de amerikanske trafiksikkerhedsmyndigheder GM en rekordstor bøde på 35 millioner dollar for ikke at have tilbagekaldt biler med tændingsproblemer. En defekt, der har kostet mindst 13 personer livet.

Like localeyes.dk på Facebook

Myndighederne pålagde GM den hårdest mulige straf og kritiserede bilproducenten for ikke at alarmere myndigheder og kunder om tændingsproblemerne, selv om producenten har været vidende om dem i flere år.

Bilgiganten General Motors siger tirsdag, at yderligere 2,4 millioner biler tilbagekaldes i USA, idet koncernen fortsætter med at sætte fokus på sikkerhed efter en skandale med fejl i tændingsanlægget.

GM har udsendt fire separate tilbagekaldelser for forskellige modeller helt tilbage fra 2005 og til de helt nye 2015-modeller. GM siger, at der ikke har været nogen dødsfald i forbindelse med tirsdagens tilbagekaldelse.

GM har indtil videre i år gennemført 29 sikkerhedstilbagekaldelser. Den seneste tilbagekaldelse betyder en yderligere belastning af bilproducentens regnskab i andet kvartal til 400 millioner dollar i modsætning til det første overslag på 200 millioner dollar.

Den største af tirsdagens tilbagekaldelser handler om 1,4 millioner firehjulstrækkere af mærkerne Buick Enclave, Chevrolet Traverse og GMC Acadia, årgang 2009-2014, samt Saturn Outlook fra 2009-2010.

Defekten drejer sig om hoftesikkerhedsseler, der kan løsne sig og medføre skader, oplyser selskabet.

GM har endvidere tilbagekaldt 1,1 millioner Chevrolet Malibu fra 2004-2008 og Pontiac G6 fra 2005, fordi et skftekabel til automatgearet kan knække, hvilket medfører, at gearvælgerindikatoren viser forkert.

Ud over disse har GM tilbagekaldt 1402 Cadillac Escalade og Escalade ESV fra 2015-modellen på grund af airbagproblemer. Endelig er der tilbagekaldt 58 Chevrolet Silverado HD og GMC Sierra HD pickup’er på grund af en sikringsfejl, der kan føre til brand.

GM’s nye koncernchef, Mary Barra, har lanceret et nyt team, der skal tage sig af kvalitetskontrol for at undgå fremtidige tilbagekaldelser.

/ritzau/AFP

Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq