Frisørtvang: Politi kan klippe bandefolks hår og skæg med magt


At hår vokser og skæg gror, gavner landets frisører, men naturens gang kan være en udfordring for politiet, når alvorlige straffesager skal opklares.

Efter nogle måneders varetægtsfængsling fik en mand fra bandemiljøet fuldskæg og langt hår, og hans forvandlede udseende kom til at udgøre et problem for efterforskerne i Københavns Politi.

Hårpragten ville nemlig vanskeliggøre gennemførelsen af en såkaldt konfrontation, hvor et vidne bliver bedt om at forsøge at udpege én blandt flere andre.

Derfor forlangte politiet klipning, så mandens udseende blev bragt tilbage til det, han havde i foråret 2013.

Både den langhårede og de andre sigtede og deres forsvarere protesterede mod indgrebet, men dommere i Københavns Byret og Østre Landsret har givet politiet medhold.

Klipning og barbering kan i givet fald ske med tvang, har domstolene slået fast i kendelsen.

Afgørelsen har den fængslede mand dog valgt selv at efterkomme.

Forud for en konfrontation i fredags havde han selv raget skægget af og klippet sit hår, oplyser anklager Louise Pedersen til Ritzau.

Håret var dog ikke bragt helt tilbage til den oprindelige frisure. En trimmer klarede problemet – og så blev konfrontationen gennemført.

Manden er sammen med tre andre sigtet for drabsforsøg i Lundtoftegade i København 11. april sidste år.

En 19-årig blev ramt i hovedet, da der blev affyret mindst 30 skud. Den sårede, der var iført en skudsikker vest og bar på en walkie-talkie, overlever.

– Statsadvokaten skal nu afgøre tiltalespørgsmålet, siger anklager Louise Pedersen. Hun vil ikke sige, om en eller flere sigtede blev udpeget under konfrontationen.

To af de fire sigtede er fortsat varetægtsfængslet. Nogle af dem tilhører gruppen Brothas And Soldiers, har politiet tidligere oplyst.

/ritzau/

Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq