Tegn på knækket indbrudskurve i Haslev


Siden september sidste år har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi været særlig opmærksomme på Haslev. Byen har nemlig gennem flere år oplevet en stigning i antal indbrud, mens der har været et generelt fald i resten af politikredsen. Men nu ser det ud til at kurven er knækket.

Like localeyes.dk på Facebook

Tallene taler deres tydelige sprog: I første kvartal 2011 var der 46 indbrud i Haslev by. I 2012 var der 75 og i 2013 hele 90. Men i samme periode i år er indbrudstallet nu dykket til 36.

– Uden at turde have hænderne helt oppe over hovedet, ser det faktisk ud som om, at vi har fået knækket kurven i Haslev. Nu skal vi selvfølgelig følge udviklingen tæt de næste måneder, men vi har en god fornemmelse af, at vi nu har fået fat om indbrudsproblemerne i Haslev, siger leder af lokalpolitiet i bl.a. Haslev Niels Denny Sørensen.

Indsatsen

Siden september sidste år har politiet iværksat en særlig indsats mod indbrud i Haslev med bl.a. ekstra personale, kriminalpræventive foredrag og julehilsner med råd om at sikre sig mod indbrud. Samtidig har politiet haft et godt samarbejde med Faxe Kommune, som har foretaget en analyse af kommunens unges adfærdsmønstre. Denne analyse er holdt op mod politiets kriminalitetsanalyser.

– Resultatet af dette samarbejde har været, at vi blev opmærksomme på nogle mennesker, der var i risiko for at komme ud i noget skidt med kriminalitet. Dem har vi forsøgt at få fat i og tale med dem om de valg de træffer, fortæller Niels Denny Sørensen.

Gennembruddet

Det store gennembrud kom imidlertid, da politiets efterforskning i begyndelsen af 2014 førte til nogle kriminelle udlændinge, der havde haft ophold i byen gennem længere tid. Om det siger Niels Denny Sørensen:

– Det lykkedes os at anholde og sigte en del af denne gruppe for nogle af de indbrud, der er begået i Haslev. De har også fået dom. Resten af gruppen befinder sig nu ikke længere i byen.

Husk at holde øje

Selv om det ser ud til at indbrudskurven i Haslev nu bevæger sig i den rigtige retning, er der fortsat mange indbrud i Haslev, og det er stadig vigtigt, at folk hjælper politiet ved at holde øjne og ører åbne i deres lokalområde og slå alarm, hvis de opdager noget mistænkeligt.

Det er der heldigvis mange, der gør, og kontakter politiet på 1-1-4, hvis de opdager et eller andet, der virker mærkeligt i deres lokalområde. Det kunne fx være en kassevogn, der kører langsomt rundt i kvarteret, lys eller aktivitet ved et hus, hvor ejeren ikke er hjemme, eller ukendte personer, der virker mistænkelige.

– Men vi kan sagtens bruge endnu flere opkald fra årvågne borgere. Hvis borgerne fungerer som vores øjne og ører i deres lokalområde, og ringer til os, så snart de opdager noget mistænkeligt, så gør vi alt, hvad der står i vores magt for at levere en hurtigt og effektiv indsats og få anholdt gerningsmændene. På den måde kan vi sammen få fanget indbrudstyvene, appellerer Niels Denny Sørensen og tilføjer, at tilmelding til Nabohjælp er en rigtig god idé. I skrivende stund er 327 husstande i Haslev tilmeldt Nabohjælp. Det er pænt, men jo flere jo bedre.

På Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside www.dkr.dk og på www.stopindbrud.dk kan der læses mere om, hvordan man forebygger indbrud. Kig også på www.nabohjælp.dk.

/Foto fra Sydsjællands Politi/