Krigsskibe fra USA og Kina tæt ved sammenstød


Arkivbilled.

Et amerikansk missilskib var i sidste uge tvunget til at foretage en undvigelsesmanøvre, da det var tæt på at kollidere med et kinesisk krigsskib i Det Sydkinesiske Hav.

LÆS OGSÅ: Se soldater lege med det rigtigt dyre legetøj

Skibet USS Cowpens opererede i internationalt farvand i nærheden af Kinas eneste hangarskib, Liaoning, da et andet kinesisk krigsskib kom tæt på, lyder det fra USA’s flåde.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det sker på et tidspunkt, hvor spændingerne i regionen er høje på grund af Kinas beslutning om at indføre en luftforsvarszone længere mod nord i Det Østkinesiske Hav.

– Til sidst opstod der en effektiv kommunikation fra bro til bro mellem det amerikanske og det kinesiske mandskab, og begge fartøjer manøvrerede for at sørge for sikker passage, lyder det fra en embedsmand i forsvaret, der ønsker at være anonym.

Det amerikanske skib havde forinden været i Filippinerne, hvor det havde hjulpet i forbindelse med den voldsomme tyfon, der hærgede landet i november, og det var nu i færd med rutineøvelser i det internationale farvand.

I en meddelelse fra flåden lyder det, at det ikke er unormalt at krigsskibe kommer tæt på hinanden.

Kina meddelte i november, at det oprettede en luftforsvarszone i Det Østkinesiske Hav. Zonen dækker de omstridte Senkaku-øer, som Japan har hævdet suverænitet over siden 1895, og som på kinesisk hedder Diaoyu.

Kina kræver, at fly, der bevæger sig ind i zonen, skal give meddelelse om flyrute, nationalitet og opretholde to-vejs-kommunikation under gennemfarten.

USA har kritiseret zonen, og USA’s vicepræsident, Joe Biden, har svoret troskab til Japan under et besøg i hovedstaden Tokyo.

Kina ligger også i strid med Sydkorea om øer i Det Østkinesiske Hav, og Sydkorea har meddelt, at det vil udvide en luftforsvarszone i området.

/ritzau/Reuters

Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq