Krydstogtskib skal forulykke – politiet i stor arktisk øvelse

Den øgede trafik af krydstogtskibe langs Grønlands kyster, gør det nødvendigt for myndigheder at øve, hvordan man kan gennemføre store redningsindsatser i fjerne og øde egne.
LÆS OGSÅ: 30 personer i en brændende båd
I næste uge går starten til den arktiske øvelse Sarex13. Scenariet er, at et krydstogtskib forulykker ud for den grønlandske østkyst. Store styrker fra både politiet og forsvaret vil med assistance fra blandt andet Island, Norge, USA og Canada gennemføre en omfattende eftersøgnings og -redningsindsats i området omkring Kong Oscar Fjord.

- Vi gennemførte en lignende øvelse sidste år og det er alle erfaringerne derfra, der nu bruges. Det er især koordinationen mellem de mange forskellige myndigheder, der skal trænes, siger chefpolitiinspektør Henrik Mikkelsen fra Grønlands Politi.
LÆS OGSÅ: Katastrofeøvelse på Storebæltsbroen
Øvelsen gennemføres i så et øde område, at det kan være en udfordring overhovedet at komme i radiokontakt med det mandskab, der er indsat. Samtidig er vejret altid en udfordring på Grønland.

- Vi har siden øvelsen sidste år indkøbt en hel del forskelligt udstyr til arktisk indsats, så vi er langt bedre rustet til indsatser under ekstreme forhold, siger Henrik Mikkelsen.
LÆS OGSÅ: Radioaktiv bombe eksploderet på skole – stor øvelse
For at sikre redningsmandskabet under øvelsen, er forsvarets Siriuspatrulje indsat som særlige isbjørnevagter omkring Ellaø og flyvepladsen Mestevig. Øvelsen løber frem til 6. september.