Politi: Banderne skal elimineres et medlem af gangen

Københavns Politi og Københavns Kommune annoncerede onsdag, at de har indgået en partnerskabsaftale om at bekæmpe banderne på Indre Nørrebro. Politiet vil udpege og fokusere på enkeltpersoner. De skal enten retsforfølges eller hjælpes ud af bandemiljøet.

Politiet vil gøre indsatsen personlig

Københavns Politi har gennemført en kortlægning af bandemedlemmerne på individ-niveau. Det overordnede mål er, at antallet af aktive medlemmer i henholdsvis Blågårds Plads Gruppen (BGP) og Loyal To Familia (LTF) er væsentligt reduceret inden udgangen af 2013.

– Vi gør indsatsen personlig. Vi ved, hvem der færdes i og omkring det kriminelle miljø på Indre Nørrebro. Dem deler vi op i seks specifikke målgrupper, men alle bliver mødt med en individuel tilgang, og vi fører log over hver enkelt individ, forklarer Thorkild Fogde, politidirektør i København.

Ifølge politiet består målgruppen for indsatsen af omkring 100 egentlige bandemedlemmer og et tilsvarende antal sympatisører – et tal som hele tiden ændrer sig. Den hårde kerne vil blive efterforsket med henblik på retsforfølgelse. De perifere medlemmer vil få tilbud om støtte til at ændre kurs via kommunens forebyggelsesindsatser.

– Kommunen og politiet står sammen om at lægge et massivt pres på hver vores målgruppe. De forhærdede kriminelle skal dømmes og straffes. De, der endnu kan nå at trække sig ud, skal have et tilbud fra kommunen, der er meget svært at afslå. De unge mænd skal forstå, at de sætter deres liv og fremtid på spil, hvis de lader sig lokke ind i hårdkogte bandekonflikter, siger overborgmester Frank Jensen.

Partnerskabsaftalen mellem Københavns Politi og Københavns Kommune bygger på en særlig metode til bekæmpelse af bandekriminalitet, som med succes har været anvendt flere steder i udlandet – den såkaldte ”Pulling Levers Policing”-model.

Et af strategiens grundprincipper er, at grupper kan foranledige en ekstrem adfærd. De kan få enkelt individer til at gøre ting, de normalt ikke ville gøre på eget initiativ.

Grupperne og deres indbyrdes konfliktforhold skal identificeres, ligesom særligt aktive og toneangivende gerningsmænd udpeges og sættes ud af funktion med diverse sanktioner. Metoden anbefaler, at der fokuseres på én gruppe ad gangen, og at presset på grupperne fastholdes – også efter at de voldelige konflikter er ophørt.