PRM / Armslængden på spil i ny universitetslov

    Pressemeddelelse fra Djøf

    – Uddannelsesministerens forslag til ny universitetslov er et opgør med den armlængde, der er en forudsætning for, at de danske universiteter kan være den politisk uafhængige varetager af brede samfundsmæssige hensyn, kritisk vidensskabende instans og dermed væsentlig bidragsyder til samfundets vidensniveau, som er og også fremover bør være deres særkende, siger Lisa Herold Ferbing, formand for Djøf.

    Kritikken bliver fremsat i et høringssvar til den ny lov, der er afleveret til uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

    – Det er tankevækkende, at man i en tid, hvor universiteterne mødes med tung politisk detailstyring og hyppige sparerunder, finder det betimeligt, at foreslå en udpegningsproces for eksterne bestyrelsesmedlemmer, som uddannelsesministeriet og/eller uddannelsesministeren spiller en meget aktiv rolle i, og som sågar implicerer en ministergodkendelse af bestyrelsesformanden, siger Lisa Herold Ferbing.

    – Dermed signaleres en kurs overfor både eksisterende bestyrelser og over for universiteternes ansatte og studerende, der ganske modarbejder den tillidsopbygning mellem universiteterne og det politiske niveau, som der ses et aktuelt behov for – og som en lovændring i stedet kunne have været brugt som anledning til, fortsætter hun.

    Djøf hæfter sig derfor særligt ved, at Uddannelsesministeren ved lovforslagets udpegningsproces netop nedtoner indflydelsen fra forskerne, underviserne og de studerende – for i stedet at øge eksterne parters og ministeriets/ministerens indflydelse

    Djøf anbefaler i stedet for en model, der fastholder armlængden mellem det politiske system og universiteternes ledelser og som styrker ansatte og studerendes medinddragelse og medindflydelse. Kun dermed kan det – ganske fornuftige – ønske om at styrke brugen af udviklingskontrakterne, som lovforslaget også påpeger, reelt indfries.

    – En god dialog fordrer to parter, der begge kan agere ubundet, og en konstruktiv dialog om mellem universiteternes ledelse og uddannelsesministeren om universiteternes strategiske retninger beror derfor netop på, at universitetsbestyrelsernes legitimitet ikke bekikkes af mistanker om politisk styring af deres sammensætning, slutter LIsa Herold Ferbing.

    Lisa Herold Ferbing træffes for yderligere kommentarer ved henvendelse til Djøfs pressechef Torben Gross, 21 49 01 73.

    Link:

    Djøfs høringssvar over udkast til forslag om lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse)-1.docx

    https://via.ritzau.dk/data/attachments/00434/20f4e4f4-4206-47b8-92cf-0b7cfc231a32.docx

    Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her:
    https://via.ritzau.dk/release?releaseId=10144336

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **