Elektrikerne kræver solidarisk og humanistisk politik

    Pressemeddelelse fra Dansk El-Forbund

    Regeringspartierne skal holde op med at gøre hinanden dårligere og i stedet bruge hinandens bedste sider. Resultatet vil blive en politik baseret på solidaritet og humanisme.

    Det mener Dansk El-Forbunds 31. kongres, der i disse dage afvikles i Aalborg. Her har kongressen vedtaget fem udtalelser, der fokuserer på solidarisk politik, dagpengesituationen, advarsel mod reduktioner på arbejdsmiljøområdet, krav om fuldt fradrag for faglige kontingenter og ønsket om at flere får mulighed for at uddanne sig i ‘verdens bedste fag’.

    Udtalelserne er samlet her nedenfor. Læs mere om kongressen på kongres.def.dk.

    Politisk udtalelse fra Dansk El-Forbunds 31. kongres:

    Opfordring til regeringspartierne: Vend tilbage til solidaritet og humanisme

    Uligheden mellem mennesker øges i disse år markant både globalt og nationalt, og flere og flere befolkningsgrupper marginaliseres. Resultatet ses både i det store perspektiv og i det nære: Opløsningstendenser og radikalisering.

    Dansk El-Forbunds 31. kongres må desværre konstatere, at den nuværende danske regering herhjemme er med til at understøtte denne udvikling.

    De to regeringspartier er hver især i færd med at trække hinanden væk fra det, der hidtil har været deres fineste karaktertræk: De Radikale har været hovedkraften bag en økonomisk politik, der skridt for skridt fjerner Socialdemokraterne fra det historiske udgangspunkt, hvor partiet har været garant for en fair og solidarisk fordelingspolitik, mens Socialdemokraterne åbenbart som gengæld i udlændingepolitikken fjerner De Radikale fra det rummelige og humanistiske grundsyn, der tidligere har været partiets eksistensberettigelse.

    Til De Radikale siger vi: Større ulighed gennem skattelettelser til de rigeste og besparelser til de svageste giver ikke mere velfærd. Større ulighed giver større fattigdom, mere marginalisering og øget radikalisering.

    Til Socialdemokraterne siger vi: Verden er mere usikker end længe og har ikke brug for fremmedangst og væren sig selv nok i forhold til livstruede flygtninge. Danmark kan ikke modtage et ubegrænset antal af de mennesker, som flygter fra død og ødelæggelse. Men vi kan tage vores del, og vi kan behandle de mennesker, vi tager imod, med værdighed og respekt.

    Til begge partier siger vi: Hold op med at gøre hinanden ringere. Stå på kerneværdierne og gør hinanden bedre. Vend tilbage til solidaritet og humanisme.

    Arbejdsmarkedspolitisk udtalelse fra Dansk El-Forbunds 31. kongres:

    Genoptjeningskravet til dagpengeret skal halveres

    Dagpengereformen, der blev vedtaget under den tidligere regering og realiseret under den nuværende, har medført store forringelser i det økonomiske grundlag for tusinder og atter tusinder af danske familier. Trods mange advarsler i god tid fra blandt andre Dansk El-Forbund erkendte regeringspartiet De Radikale først meget sent reformens alvorlige konsekvenser og gik herefter nødtvunget med til at indføre en række midlertidige ordninger, der skal afbøde virkningerne.

    Dansk El-Forbunds 31. kongres opfordrer De Radikale til at vedgå, af partiet har begået en brøler af historiske dimensioner. Partiet må indstille modstanden mod en øjeblikkelig genopretning i form af en halvering af genoptjeningskravet til dagpengeretten.

    Dansk El-Forbund bakker op om arbejdet i en dagpengekommission, der skal forberede langsigtede løsninger på dagpengeområdet. Men her og nu må og skal regeringen bremse den sociale deroute, som reformen har kastet – og vil kaste – så mange mennesker ud i.

    Kongressen ønsker i denne sammenhæng, at dagpengesatsen reguleres, så den – som tidligere – kommer til at udgøre en reel kompensation for mistet arbejdsindtægt. Den danske flexicurity-model bygger på kombinationen af fleksibilitet og sikkerhed, men den del af modellen, der handler om sikkerhed, er systematisk blevet udhulet gennem en lang årrække.

    Nedskæringspolitikken har en selvforstærkende effekt, som også går ud over elektrikerne: Utrygheden, som forringelserne skaber hos både arbejdsløse og beskæftigede, medfører, at almindelige danskere som forbrugere holder på de penge, de har, i stedet for at bruge dem på eksempelvis energiforbedringer i boligerne og dermed skabe arbejdspladser.

    Arbejdsmiljøpolitisk udtalelse fra Dansk El-Forbunds 31. kongres:

    Elektrikerne ønsker penge til arbejdsmiljøområdet

    Elektrikernes arbejde er fortsat præget af mange fysiske belastninger, og flere og flere af Dansk El-Forbunds afdelinger melder nu om, at medlemmerne i stigende grad også henvender sig med psykiske arbejdsmiljøproblemer.

    Og mens der næsten dagligt indløber chokerende meldinger om sikkerhedsmæssigt sjusk på blandt andet det københavnske metrobyggeri, konstaterer Dansk El-Forbunds 31. kongres, at der ifølge Finansministeriets budgetoverslag fra 2016 bortfalder betydelige midler til Arbejdstilsynets arbejde. Det er midler, der har været afsat som midlertidige bevillinger, men udløbet vil ifølge det oplyste betyde en reduktion på mere end 120 årsværk ud af 661 ansatte.

    Ved udgangen af 2015 vil udIøbet af midler også ramme blandt andet Dansk Center for Nanosikkerhed – et område, der også får øget betydning på elektrikernes områder – og Fastholdelsescentret i Arbejdsskadestyrelsen, der hjælper skadede med at opretholde tilknytningen til arbejdsmarkedet.

    I forbindelse med de aktuelle forhandlinger om finansloven opfordrer Dansk El-Forbund derfor partierne i Folketinget til at arbejde målrettet for, at hverken den forebyggende, den kontrollerende eller den opfølgende indsats på arbejdsmiljøområdet begrænses. Virkeligheden viser os desværre alt for tydeligt, at det er det modsatte, der er brug for.

    Fagpolitisk udtalelse fra Dansk El-Forbunds 31. kongres:

    Hele fagforeningskontingentet skal være fradragsberettiget

    Fagbevægelsen udfører et uundværligt arbejde som part i den danske velfærdsstat. Arbejdet er essentielt i det, der kendes som den danske model.

    Dansk El-Forbunds 31. kongres opfordrer derfor regeringen til at indføre fuldt skattemæssigt fradrag for medlemmernes kontingent til fagforbundene.

    Gennem aftalesystemet sørger fagbevægelsen for ordnede ansættelsesforhold på de danske arbejdspladser. Systemet er en forudsætning for, at konkurrencen mellem virksomhederne og virksomhedernes indtjening ikke foregår på ulige vilkår.

    Arbejdet i forbindelse med håndhævelse af overenskomster, udviklingen af uddannelser og styringen samt driften af disse og det juridiske forsvar for medlemmernes rettigheder koster mange ressourcer. Det er grundlaget i den danske model, og dermed er det i hele samfundets interesse, at arbejdet bliver udført. Det er også i samfundets interesse, at medlemmerne kan trække deres bidrag fra – i øvrigt på linje med arbejdsgiverne, der kan fratrække hele deres tilsvarende bidrag.

    Samfundet vil handle i egen interesse ved at rette op på denne skævhed gennem indførelse af fuld fradragsberettigelse for fagforeningskontingenter.

    Uddannelsespolitisk udtalelse fra Dansk El-Forbunds 31. kongres:

    Elektrikerne er stolte af faget – og der er brug for flere

    Tiden og udviklingen råber på flere elektrikere, og elektrikerne håber på flere kolleger: Fremskrivninger i forbindelse med blandt andet de store anlægsprojekter, offshore-industrien og generel elektrificering af samfundet viser, at elektrikerne snart er en mangelvare, og allerede nu har mange af Dansk El-Forbunds afdelinger gennem længere tid oplevet en arbejdsløshed under to procent – nogle endda under en enkelt.

    Dansk El-Forbunds 31. kongres opfordrer derfor arbejdsgiverne til at øge antallet af nye uddannelsesaftaler markant. Og der skal være tale om uddannelsesaftaler for hele læreperioden. Tag nu det fulde ansvar for lærlingen. Lad være med som arbejdsgiver at bruge en kort uddannelsesaftale som pisken, men giv guleroden med en hel, ordinær uddannelsesaftale.

    Vi har verdens bedste fag. Det er i en rivende udvikling, som vi er stolte af at være en del af, og som vi vil være stolte af at bidrage endnu mere til.

    Rammerne for en lys fremtid er sat med det dobbelte uddannelsesløft, hvor dels grunduddannelsen forbedres og skaber ekstremt fleksible elektrikere, dels mulighederne for efteruddannelse på erhvervsakademisk niveau øges, så flere af disse uddannelser kan tages på deltid, mens man arbejder. Det er elektrikerne selv, der via medlemskabet har givet Dansk El-Forbund styrke til at sætte elektrikernes ønsker igennem i tilrettelæggelsen af de nye uddannelser.

    Desværre har den økonomiske krise betydet, at antallet af nye uddannelsesaftaler gennem de senere år er faldet markant. Det betyder, at nu, hvor nye generationer af elektrikere skulle have stået klar til de mange opgaver, må vi hente dem i udlandet.

    Udenlandske kolleger, der arbejder på lige vilkår med danske elektrikere, er velkomne, men det er trist, at så mange unge danskere på grund af manglende fremsynethed ikke har fået chancen i verdens bedste fag.

    Elektrikerne er stolte af faget. Der er brug for elektrikernes kompetencer. Der er brug for flere elektrikere.

    ** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **