Danske specialstyrker afviser børnesoldater i Irak

    De danske jægersoldater på Al Asad-basen vest for Bagdad har i to tilfælde afvist lokale stammekrigere, der troppede op for at blive trænet til at bekrige Islamisk Stat.

    Grunden til, at de i alt 11 personer blev vendt i døren, var, at de kun var børn, oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et folketingssvar.

    – Soldaterne blev afvist til træning, da deres ID-kort viste, at de ikke var over 18 år, eller fordi der var mistanke om, at de ikke var over 18 år, skriver ministeren i folketingssvaret.

    Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch har i sin seneste årsrapport anført, at der er udfordringer med børnesoldater, der er blevet rekrutteret til den irakiske Ali-al Furat brigade.

    Det er samme brigade, som de dansktrænede irakere indgår i, og det har fået Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, til at spørge til Danmarks mulige håndtering af børnesoldaterne.

    Forsvarsministeren understreger i sit svar, at danske soldater har både handle- og meldepligt, hvis de fatter mistanke om, at den irakiske hær gør brug af børnesoldater.

    Til gengæld har de ikke ret til selv at afvæbne børnene, hvis de møder dem, oplyser han:

    – Hverken Danmark eller koalitionens øvrige medlemmer har assisteret med demobilisering af børnesoldater, idet dette er en aktivitet, som falder uden for koalitionens mandat, skriver Claus Hjort Frederiksen.

    De danske specialstyrker er sammen med omtrent 120 øvrige danske soldater på den irakiske base som del af den internationale koalition Operation Inherent Resolve.

    Her har de siden 2014 trænet og uddannet i alt 8695 irakiske soldater og politifolk i bestræbelserne på at skabe et slagkraftigt alternativ til jihadisterne fra Islamisk Stat.

    /ritzau/