Mexicos præsident vil holde fast i frihandelsaftale uden USA

    Mexico vil øjeblikkeligt forsøge at indgå bilaterale aftaler med de ti andre lande, der ud over USA var en del af frihandelsaftalen Trade-Pacific Partnership (TPP).

    Det understreger den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, mandag har besluttet at trække USA ud af TPP.

    Aftalen var ellers færdigforhandlet mellem 12 lande omkring Stillehavet, heriblandt USA og Mexico.

    Frihandelsaftalen skulle fungere som et slags indre marked mellem landene, hvor en lang række toldbarrierer ville blive fjernet og det økonomiske samarbejde styrket.

    For at træde i kraft skulle den ratificeres af lande med mindst 85 procent af den samlede økonomi i de 12 nationer. Dermed var der ikke råd til, at USA kunne melde fra.

    Trump har desuden meldt ud, at han vil genforhandle Nafta, der er en handelsaftale mellem Mexico, USA og Canada.

    Han har under valgkampen kaldt Nafta “den værste handelsaftale, som USA nogensinde har underskrevet”, blandt andet fordi den koster amerikanske arbejdspladser.

    Peña Nieto vil gå efter at holde fast i toldfri handel mellem de tre lande, når han 31. januar har sin første samtale med Trump efter hans indsættelse som præsident.

    Forud for mødet har Donald Trump rost den mexicanske leder og understreget, at han venter sig store resultater af forhandlingerne med Mexico.

    Ud over handel vil emner som indvandring og sikkerhed også være på dagsordenen.

    /ritzau/Reuters