Kommuner vil sprogteste alle treårige børnehavebørn

    Der er så stor forskel på børns sproglige og sociale evner, at de alle bør blive testet tidligt.

    Det mener Kommunernes Landsforening (KL), der i et nyt udspil tirsdag foreslår at indføre en obligatorisk sprogtest i børnehaven. Det skriver Politiken.

    Prøven skal være for alle børn på tre år, og målet er at mindske den sociale ulighed.

    I dag er det kun de børn, som pædagogerne vurderer har sprogproblemer, der testes. Men danske forskere dokumenterede sidste år, at der er op til to års forskel på børns sproglige og sociale kompetencer, når de begynder i skole.

    – Som det er i dag, taber vi alt for mange. Det er et kæmpestort problem. Vi skal investere tidligt, så vi kan redde de børn, siger Anna Mee Allerslev (R), formand for KL’s børne- og kulturudvalg, til Politiken.

    Forslaget skal være med til at rette op på, at der er kommuner, hvor hver fjerde unge mand eller kvinde ikke får en ungdomsuddannelse.

    Men obligatoriske sprogtest er langtfra den rigtige vej at gå, lyder det fra pædagogernes fagforening, Bupl.

    – Når vi taler om sprogtest, ved vi godt, hvilke børn der har et særligt behov eller mangler noget, siger Bupl-formand Elisa Bergmann til Ritzau og uddyber:

    – Det er dybt tåbeligt at sprogteste alle børn. Langt de fleste børn har jo en naturlig sprogudvikling. Det er der ingen grund til at spilde tid på. Tiden går jo fra resten af børnegruppen.

    Hun kalder det positivt, at KL er ambitiøs på børnenes vegne, men mener, at der skal flere pædagoger til frem for en tvungen test, hvis alle børn skal op på niveau.

    – Obligatoriske sprogtest løser ikke noget i sig selv. Det handler om at have tid til nærvær, omsorg og samtale. Tid til at hjælpe børn til at løse konflikter og sætte ord på deres følelser.

    Ifølge KL vil de obligatoriske sprogtest koste cirka 11 millioner kroner om året.

    En sprogvurdering varer mellem ti og 30 minutter. Den bliver udført af barnets daglige pædagog og tager typisk afsæt i, at barnet kigger på billeder og fortæller om, hvad det ser.

    /ritzau/