Lektor: Trumps konspirationsteorier frastøder vælgere


    Den altoverskyggende episode under den sidste debat mellem præsidentkandidaterne Hillary Clinton og Donald Trump fandt sted midtvejs under de to kandidaters krig på ord.

    Republikanernes Donald Trump gentog for rullende kameraer sin påstand om, at valget til november bliver manipuleret.

    Lektor Jørn Brøndal fra Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet mener, at Trump forsøger at appellere til sin vælgerbase.

    – Han forsøger at appellere til sine kernevælgere. De meget frustrerede vælgere, der ikke har nogen tillid til systemet. Det kan ikke være for at henvende sig til nye vælgere, siger lektoren.

    Han forstår ikke Trumps taktik.

    – Det er åbenlyst ufatteligt provokerende, og det udstiller hans egen kampagne, fordi hans folk inden debatten havde sagt, at man selvfølgelig accepterer valgresultatet, siger Brøndal.

    – Det kan hurtigt blive opfattet som undergravende for hele det amerikanske demokrati. Trump insinuerer, at der foregår valgsvindel. Det er ganske uhørt, og det er ikke noget, som moderate vælgere vil kunne lide.

    Jørn Brøndal kalder episoden “forbløffende”.

    – Det er det øjeblik, som den her debat vil blive husket for. Der står en præsidentkandidat på scenen og siger, at han ikke vil anerkende valgresultatet, siger Jørn Brøndal.

    Han mener, at Donald Trump må have forberedt sig på at svare på spørgsmålet.

    – De må have vidst, at det spørgsmål kom. Men jeg kan personligt ikke forstå, hvad han vil opnå. Det udstiller Republikanerne som det splittede parti, det er.

    Jørn Brøndal mener, at de første tyve minutter af debatten var interessant at følge. Her talte de to kandidater om højesteret og indvandring.

    – Dér lignede det en præsidentdebat. Trump var velforberedt. Der kom en substantiel debat om retten til at bære våben. Der var momenter med substans.

    Jørn Brøndal mener dog, at Trumps konspirationsteori om valghandlingen vil overskygge den saglige del af debatten.

    /ritzau/