USA mistænker IS for at stå bag kemisk angreb mod flybase


    Den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) har muligvis forsøgt at angribe en amerikansk militærbase i Irak med sennepsgas.

    Det oplyser flere kilder til medier som tv-stationen CNN og nyhedsbureauet Reuters.

    Angrebet fandt sted tirsdag nær USA’s luftbase ved Qayyara syd for IS-højborgen Mosul. Raketten eller artillerigranaten landede blot 100 meter fra basen.

    Ved de amerikanske soldaters nærmere undersøgelse af nedslaget reagerede deres måleudstyr på en “tjærelignende, sort, olieagtig” substans, som ifølge CNN blev vurderet til at være sennepsgas.

    Dette er dog ikke blevet bekræftet, og over for Reuters oplyser en anonym embedsmand, at det sandsynligvis ikke var tilfældet.

    Ingen soldater kom noget til eller har siden vist symptomer på at have indåndet giftgasser.

    – Der er gået mere end 24 timer, og der har ikke været nogen, der har vist symptomer så som blærer, siger en Pentagon-kilde til Reuters.

    En kilde beskriver over for CNN våbnet som ineffektivt. En anden siger, at det kemiske stof var “urent”.

    En nærmere laboratorieundersøgelse skal nu fastslå, om der var tale om sennepsgas eller ej.

    USA befinder sig i området for at forberede sig på at bistå Iraks hær i en kommende offensiv mod IS i Mosul, som jihadister fra gruppen indtog i juni 2014.

    Eksperter har advaret om, at IS muligvis vil forsvare sig med kemiske våben, når irakiske soldater stormer millionbyen.

    En undersøgelse fra FN og Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) slog i sidste måned fast, at IS havde udført et angreb med sennepsgas i Marea i Syrien sidste år.

    IS var”den eneste gruppe med evnerne, motivet og midlerne til at benytte sennepsgas i Marea 21. august 2015″, lyder det i en konklusion fra rapporten.

    /ritzau/