Asylsøgere venter ti måneder på samtale efter ankomst


    Der bør kun gå “kort tid”, før asylansøgere, der er ankommet til Danmark, kommer til en såkaldt oplysnings- og motivsamtale. Men i virkeligheden kan der gå op til hele ti måneder.

    Det skriver Jyllands-Posten, som blandt andet har talt med et iransk ægtepar, der har fået tid til en samtale den 27. september 2016.

    Udlændingestyrelsen bekræfter, at de første ledige tider til samtalen er til næste år.

    Målsætningen er ellers, at der kun skal gå kort tid, da man ved samtalen forsøger at fastslå ansøgerens identitet og afgøre, om sagen overhovedet skal behandles i Danmark, eller om vedkommende skal sendes ud af landet.

    Hidtil har den gennemsnitlige ventetid på samtalen været 69 dage. De lange ventetider risikerer at vanskeliggøre den efterfølgende integrationsproces, advarer integrationseksperter, Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp over for avisen.

    – Folk er meget motiverede, når de kommer. Men har man siddet et eller to år i et asylcenter, bliver man typisk pacificeret og vant til ikke at skulle gøre noget, siger Anders Ladekarl, generalsekretær for Røde Kors, til Jyllands-Posten.

    – Og man får desværre også tid til at passe de traumer, man har med sig.

    Selv om regeringen har som mål at gøre Danmark til en mindre attraktiv asyldestination, skal det ikke ske på denne måde, siger integrationsminister Inger Støjberg (V).

    – For regeringen er det vigtigt, at sagsbehandlingstiden for asylsøgere er så kort som mulig, så personer uden ret til asyl kan blive sendt hjem i en fart, siger ministeren til Jyllands-Posten.

    Hos Udlændingestyrelsen påpeger vicedirektør Morten Bo Laursen i et skriftligt svar, at der er tale om et “ekstraordinært pres”, men at man nu ved hjælp af omrokeringer og nyansættelser arbejder på at fremrykke samtalerne.

    /ritzau/