Stor hype om ny Stieg Larsson-krimi


    Boghandlere i 26 lande får torsdag mulighed for at lange den kontroversielle bog “Det der ikke slår os ihjel” – fortsættelsen på den afdøde svenske forfatter Stieg Larssons romanunivers – over disken.

    Og kort efter kan den købes i endnu 20 lande.

    Førsteoplaget er på i alt 2,7 millioner eksemplarer. Alene i Danmark sender forlaget Modtryk i første hug 125.000 eksemplarer på gaden.

    Det amerikanske marked, hvor der er solgt 24 millioner eksemplarer af de tre første bøger, er det største. Forhåndsinteressen er ikke helt på højde med en John Grisham-udgivelse, men forlaget Knopf har dog trykt et førsteoplag på en halv million.

    I det hele taget er der mange læsere verden over, der venter længselsfuldt efter at høre nyt om Lisbeth Salander og hendes brogede liv.

    Men Stieg Larssons tidligere samlever og nære venner er ikke blandt de, der venter i længsel.

    “Gravplyndring” har to af forfatterens barndomskammerater kaldt udgivelsen i en debatartikel i Dagens Nyheter. De mener, at romanfigurerne Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander skal hvile i fred, og at ingen andre end Stieg Larsson kan skildre deres univers med den rette sociale patos.

    Men forlaget Norstedt har altså udpeget forfatter David Lagercrantz til at fortsætte Stieg Larssons romanunivers.

    – Vi havde ikke valgt David Lagercrantz, hvis vi ikke mente, at hans grundsyn og værdier følger det, som var vigtigt for Stieg, siger forlagschef Eva Gedin fra Norstedt.

    Det var vigtigt for os at finde den rette person. Og det synes jeg, vi har gjort med David, siger hun.

    Det hindrer dog ikke Stieg Larssons tidligere samlever, Eva Gabrielsson, i at se udgivelsen som “opportunistisk og grådig”.

    – Hvis David Lagercrantz er så dygtig, så kunne han vel skrive sine egne bøger, har hun sagt til Svenska Dagbladet.

    Det har han så også gjort. Hans gennembrud var bestselleren og den meget roste “Jeg er Zlatan” fra 2011 om den svenske stjernefodboldspiller Zlatan Ibrahimovic.

    Tidligere på året fik David Lagercrantz dog ørerne i maskinen, da han til en britisk avis fortalte, at Zlatan-bogen ikke indeholder et eneste citat fra fodboldspilleren selv, men er en slags “litterær illusion”.

    /ritzau/TT