Britisk høring om topspions død peger på Kreml


    Aleksander Litvinenkos gravsted. Arkivfoto


    Der blev torsdag føjet endnu et kapitel til en af den nyere spionhistories mest sensationelle sager – forgiftningen af den tidligere KGB-agent Aleksander Litvinenko i London tilbage i 2006.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    Det skete, da en advokat for britisk politi under en høring om Litvinenkos mystiske endeligt i London direkte peger den anklagende finger mod den russiske stat.

    – Beviserne peger i retning af, at den eneste sandsynlige forklaring er, at den russiske stat på den ene eller den anden måde var involveret i drabet, siger advokaten, Richard Horwell, under høringen.

    Litvinenko arbejdede ikke kun for Ruslands sikkerhedstjeneste FSB, da han var i live. Han arbejdede også for den britiske efterretningstjeneste MI6, da han blev dræbt af det yderst særegne og stort set utilgængelige radioaktive stof Polonium-210.

    Britiske efterforskere mener, at det radioaktive stof blev hældt i Litvinenkos te på Mayfair Hotel i London den 1. november 2006, hvor to af hans bekendte fra Moskva aflagde ham besøg.

    Den oprørske spion døde tre uger senere. Han beskyldte inden sin død selv i en erklæring præsident Vladimir Putin for at være direkte involveret.

    Det britisk-russiske forhold blev stærkt forværret efter Litvinenkos død.

    Den offentlige høring kommer adskillige år efter, at Marina Litvinenko – enken efter den tidligere KGB-agent – førte kampagne for at få en domstols dom i sagen.

    Storbritannien har beskyldt russerne Dmitrij Kovtun og Andrej Lugovoj – også med en forhistorie hos KGB – for at stå bag forgiftningen af Litvinenko. De afviser alle beskyldninger, og Kreml afviser at udlevere dem.


    Dmitrij Kovtun og Andrej Lugovoj

    Det var meningen, at Kovtun skulle have været afhørt via videolink fra Moskva tidligere på ugen. Men han dukkede ikke op, og tv-billedet i retten viste i stedet kortvarigt billedet af en tom stol i Moskva.

    Undersøgelsesdommer Robert Owen konstaterede efterfølgende, at “hvis han på et tidspunkt vitterlig havde i sinde at aflægge forklaring, så må der være blevet lagt hindringer i vejen for ham”.


    Aleksander Litvinenko.

    /ritzau/