KL har ikke fået garanti for kernevelfærd fra regeringen


    Det blev et kort visit, det første møde mellem finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og topforhandlerne fra landets kommuner (KL), Martin Damm (V) og Erik Nielsen (S).

    Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

    Efter mindre end en times slagvekslinger om rammerne for kommunernes budget til næste år sagde kommunerne farvel og på gensyn til finansministeren.

    I år er der ifølge kommunerne lagt op til svære forhandlinger, især på grund af det såkaldte “omprioriteringsbidrag”, som regeringen lægger op til at presse ned over kommunerne, og som de føler er kommet over deres hoveder som en tyv om natten.

    Omprioriteringsbidraget – eller slet og ret et krav om effektiviseringer og besparelser – skal ifølge regeringen være på en procent af de kommunale budgetter.

    Ifølge KL svarer det eksempelvis til 5000 folkeskolelærere eller 42 minutters ugentlig hjemmehjælp per modtager.

    Finansminister Claus Hjort Frederiksen har svoret, at kommunerne kan sove roligt om natten, fordi effektiviseringerne vil gå til kernevelfærd.

    Men det har kommunerne endnu ikke fået en garanti for, understreger Martin Damm.

    Spørgsmål: Har I fået lovning på, at de penge, der kommer ind på det her bidrag, også ender hos jer, eller om de kan gå til skattelettelser?

    – Det ved vi ikke. Vi er ikke kommet til det endnu. Vi har kun udvekslet synspunkter, og så skal vi vende det med vores bestyrelse, og så går jeg ud fra, at vi skal vende tilbage hertil senere i dag.

    Spørgsmål: Har I fået noget, der minder om en tilkendegivelse af, at penge bliver brugt på kernevelfærd?

    – Nej, vi har fået at vide, hvordan regeringen ser verden, og det vil vi så gerne diskutere med vores bestyrelse nu, siger han.

    /ritzau/