Forsker: Næsten slavelignende vilkår hos Ryanair


    En kontrakt, Avisen.dk har fået adgang til, afslører, hvilke vilkår flyselskabet Ryanair ville have stewardesser til at arbejde under, da man i vinter skulle bemande ruterne til og fra København.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen mener ikke at betingelserne, som Ryanair tilbyder deres stewardesser, kan kaldes normale.

    – Det er ikke, hvad man forstår ved normale danske eller europæiske løn- og arbejdsvilkår. Jeg synes, at nogle af vilkårene er næsten slavelignende kontraktforhold, siger Henning Jørgensen til Ritzau.

    – Det er et skoleeksempel på social dumping, forsætter Henning Jørgensen.

    Ryanair bruger ofte vikarfirmaet Crewlink, når der skal skaffes stewardesser. Det gjorde sig også gældende, da der i februar skulle skaffes kabinepersonale til København.

    Ingen endte dog med at underskrive en ansættelseskontrakt.

    Kommende ansatte i Crewlink skulle ifølge kontrakten blandt andet arbejde for Ryanair for en løn på 125 kroner i timen og acceptere, at der ikke blev udbetalt løn under sygdom.

    Kabinepersonalet skulle desuden være parat til at arbejde på alle tider af døgnet, betale 225 kroner hver måned for leje af uniform og være parat til at blive forflyttet til en af Ryanairs andre lufthavne i Europa.

    – Normalt får du rettigheder ved hjælp af en kontrakt. Her fraskriver du dig rettigheder og lægger det over til Ryanair selv at bestemme, om du har vedligeholdt kontrakten eller ej, siger arbejdsmarkedsforskeren.

    /ritzau/