Amnesty-rapport: Udbredt tortur mod krigsfanger i Ukraine


    I en rapport fra Amnesty International interviewer organisationen en række krigsfanger, som fortæller om udbredt tortur under konflikten i Ukraine.

    Like localeyes.dk på Facebook

    32 ud af 33 tidligere fanger beskriver, hvordan de blev udsat for tortur og mishandling fra parter på begge sider af konflikten.

    Fangerne beskriver, hvordan de fik tæsk, indtil deres knogler brækkede, blev nægtet søvn i dagevis, stukket med knive, hængt op fra loftet og udsat for skinbegravelser.

    Det er både proukrainske og prorussiske styrker, der står bag torturen, da 17 af de interviewede blev tilbageholdt af prorussiske separatister, mens 16 blev af styrker, der er proukrainske.

    – Der var mere end ti personer samlet omkring os, og de ville alle sammen have lov at skyde. Der var en pige, omkring 25 år gammel, som skød på vores mænd med en riffel fra omkring tre meters afstand.

    – Skød dem i knæene, i lungerne. En anden separatist brød ind og sagde til hende: “Hav dog noget anstændighed, de er fanger, de har ingen våben”, siger en soldat i rapporten.

    Nogle af de tidligere krigsfanger er soldater, mens andre er civile, der blandt andet blev tilbageholdt for at have billeder på deres mobiltelefon af Maidan-demonstrationerne, som førte til, at den prorussiske og tidligere ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, flygtede.

    Oplysningerne bør føre til ransagelse, lyder det.

    – De ukrainske myndigheder bør undersøge alle påstande om krigsforbrydelser og andre overgreb, åbne dokumenter, indsamle beviser for misbrug af separatister og retsforfølge alle de ansvarlige for at begå sådanne afskyelige handlinger.

    – Det er en krigsforbrydelse at torturere eller bevidst dræbe fanger, som tilbageholdes under en konflikt, siger John Dalhuisen, chef for Amnesty Internationals afdeling for Europa og Centralasien.

    Fangerne, som optræder i rapporten, var alle holdt fanget mellem juli 2014 og april 2015, og Amnesty International foretog sine interviews i marts, april og maj i år.

    /ritzau/